Un proiect de lege depus în Parlament vizează modificarea Codului Penal, astfel încât mai multe infracțiuni să fie mai aspru pedepsite.

Se cer pedepse mai aspre pentru unele infracțini! Mai mulţi parlamentari PNL au depus la Parlament un proiect de lege care prevede introducerea în sfera infracţiunilor grave a ameninţării, şantajului, proxenetismului, exploatării cerşetoriei, cametei. Se cere modificarea Codului Penal pentru ca pedepsele pentru aceste infracțiuni să crească cu 50%, față de cele din prezent.

Iată ce pedepse se majorează cu 50%

Proiectul stabileşte şi majorarea cu jumătate a limitelor speciale de pedepse în cazul persoanelor care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice şi facilitează, prin orice mijloace, traficul şi consumul de droguri.

Actul normativ modifică şi completează în acest sens Legea nr. 39/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

Potrivit proiectului, legea privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate se completează în sensul introducerii în sfera infracţiunilor grave a ameninţării, şantajului, proxenetismului, exploatarea cerşetoriei, cametei.

De asemenea, actul normativ mai prevede că structurile specializate pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate din cadrul MAI să dispună de suportul logistic al tuturor structurilor MAI, de instituirea, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne şi al procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, a unor criterii minime de performanţă pentru lucrătorii structurilor specializate, precum şi acordarea unor premii trimestriale de excelenţă pentru activitatea desfăşurată în domeniul combaterii grupărilor de crimă organizată şi al traficului de droguri.

Proiectul prevede şi modificarea Legii privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri cu reducerea termenului de actualizare a substanţelor aflate sub control naţional – drogurile şi precursorii – de la 6 luni, la maximum 3 luni de la înaintarea propunerii de modificare de către ministrul Sănătăţii sau ministrul Afacerilor Interne.

Infracțiunile legate de droguri, aspru pedepsite

De asemenea, se propune majorarea limitelor de pedeapsă la 5 şi 15 ani pentru infracţiunile legate de drogurile de risc şi, respectiv, la 10 şi 20 de ani pentru infracţiunile legate de droguri de mare risc.

Administrarea de droguri de mare risc unei persoane, în afara condiţiilor legale, se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 5 ani, iar furnizarea, în vederea consumului, de inhalanţi chimici toxici unui minor se va pedepsi cu închisoare de la unu la 5 ani. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

sursa:puterea.ro

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *