Proiectul pentru construcția Centrului de Arși din incinta Spitalului de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București riscă un nou blocaj de minim șase luni după ce Primăria sectorului 1 a blocat lucrările începute în august 2023.

Din 2014 de când a fost aprobat pe hârtie, proiectul Centrului de Arsi de la Spitalul de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu a fost blocat în mandatul ministrului USR, Vlad Voiculescu. Și a rămas așa, când în august 2023 în mandatul lui Alexandru Rafila proiectul a fost deblocat și contractul pentru construcție a fost semnat de Ministerul de resort. În octombrie 2023, la fix opt ani de la tragedia din Colectiv, au fost demarate lucrări de demolare în primă fază pentru a se putea începe construcția propriu-zisă a centrului.

În câteva luni, proiectul reintră într-un impas major și, coincindență sau nu, tot într-un mandat USR, de data aceasta blocajul a venit din partea Primăriei Sector 1, care a respins cererea de reautorizare a următoarelor obiecte – gospodaria de apă, centrala electrică, copertina UPU.

Toate acestea au fost autorizate în baza avizului de construire emis în iulie 2021, care a cuprins avizarea atât pentru centrul de arsi, cât și pentru alte construcții adiacente – gospodăria de apă, centrala electrică, clădirea fluide medicale, pasarele, copertina UPU, relocări de rețele etc.

Întrucat a fost necesară o modificare de temă de proiectare – normală într-un proiect de construcții -, proiectantul a depus la Primaria Sectorului 1 o nouă cerere de reautorizare doar pentru gospodaria de apă, copertina de la UPU și centrala electrică.

În mai 2023, în baza prevederii legii 50/1991 (art 17, para 15), a fost obținută o nouă autorizație care nu a adus nici o modificare la autorizația inițială (cu aceleași avize și documentație tehnică). Au existat mai multe discuții informale între proiectant și direcția urbanism din cadrul Primăriei Sectorului 1 legat de documentele care trebuie depuse și nu au fost aduse obiecții legate emiterea autorizației solicitate în decembrie 2023.

Paradoxal, pe 23 ianuarie spitalul Grigore Alexandrescu a fost notificat prin scrisoarea nr. 82162, că cererea de autorizare a fost respinsă. Primăria motivează doar cu prevederea legală în baza căreia este îndreptățită să respingă cererea de reautorizare ca urmare a modificării de temă de proiectare.

Centrul de arși de la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu va avea 15 paturi dedicate marilor arși, dar și alte secții specializate. Noul corp de clădire necesită o investiție de aproape 77 de milioane de euro și presupune demolări masive în curtea spitalului. Prima clădire care va fi demolată a fost construită în anul 1900 și se află într-un stadiu avansat de degradare, al doilea corp de clădire care va fi demolat a fost construit în anii ‘30 – a fost închis în anul 2016, având un risc avansat de prăbușire, în caz de cutremur. La fel, a treia clădire care va fi demolată este tot una foarte veche și prezintă un grad avansat de degradare.

Pe lângă riscul seismic, riscul și mai mare vine însă din zona birocratică și a intereselor politice, edilul și echipa de la urbanism luând decizia, fără o motivare, de a bloca continuarea lucrărilor.

Reamintim că secția pentru mari arși de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală are termen de finalizare februarie 2025, la fel ca și celelalte centre din Timișoara și Târgu Mureș, adică la zece ani după Colectiv.

 

 

sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *