STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel în timpul zilei de vineri, 27 octombrie 2023, pe măsură ce acestea apar.
UPDATE 27 octombrie, ora 22.25: Invazia pare să fi început: Forţele israeliene atacă de pe mare și de pe uscat
Soldaţi israelieni au debarcat în Fâşia Gaza dinspre Marea Mediterană gata să atace Hamas, după ce au distrus infrastructura forţelor maritime ale grupării islamiste, potrivit armatei israeliene, citate de DPA.
Nave de război şi avioane au sprijinit operaţiunea respectivă, au declarat vineri Forţele de Apărare Israeliene (IDF).
O înregistrare video arată mai întâi nave care bombardează, iar apoi soldaţi israelieni pe uscat care trag cu puşti de asalt în întuneric.
UPDATE 27 octombrie, ora 22.00: Amercianii insistă ca Israelul să nu ocupe Fâșia Gaza, ci să desfășoare o operațiune ‘chirurgicală’ (Washington Post)
Administrația Biden îndeamnă Israelul să-și regândească planurile pentru o ofensivă terestră majoră în Fâșia Gaza și să opteze, în schimb, pentru o operațiune mai “chirurgicală”, folosind avioane și forțe de operațiuni speciale care să efectueze raiduri precise și țintite asupra unor ținte și infrastructuri de mare valoare ale Hamas, potrivit a cinci oficiali americani familiarizați cu discuțiile, notează Washington Post.
Oficialii administrației au devenit foarte îngrijorați de repercusiunile potențiale ale unui asalt terestru complet, au declarat oficialii, și se îndoiesc din ce în ce mai mult că acesta ar putea atinge obiectivul declarat al Israelului de a elimina Hamas. De asemenea, aceștia sunt îngrijorați că ar putea deraia negocierile pentru eliberarea a aproape 200 de ostatici, mai ales că diplomații consideră că au făcut progrese “semnificative” în ultimele zile pentru a elibera o parte dintre ei, inclusiv, eventual, unii americani, a declarat unul dintre oficiali.
UPDATE 27 octombrie, ora 21.40: Iranul avertizează cu privire la situlația din nordul Israelului
Şeful diplomaţiei iraniene a avertizat vineri că grupări înarmate libaneze şi palestiniene au “degetul pe trăgaci”, exprimând temeri cu privire la o escaladare în războiul dintre Israel şi Hamas, relatează France Presse, potrivit Agerpres.
“Din ceea ce am înţeles şi auzit despre planurile lor, au degetul pe trăgaci. Ştiţi, este mult mai puternic şi profund decât ceea ce aţi văzut”, a afirmat ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian, vorbind despre recentele sale întâlniri cu “responsabilii rezistenţei în Liban şi de asemenea ai grupărilor palestiniene”.
“Iată de ce eu cred că dacă această situaţie continuă şi femei, copii şi civili sunt ucişi în continuare în Gaza şi în Cisiordania, orice va fi posibil”, a adăugat el într-o declaraţie pentru postul de radio american NPR.
UPDATE 27 octombrie, ora 21.00: Armata israeliană ‘îşi va extinde operaţiunile terestre în această seară’ în Gaza (purtător de cuvânt)
Armata israeliană “îşi va extinde operaţiunile terestre” în această seara în Fâşia Gaza, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, citat de France Presse şi DPA.
Anterior, armata israeliană a anunţat intensificarea loviturilor sale “în mod semnificativ” vineri seara asupra Fâşiei Gaza, în cea de-a 21-a zi a războiului său împotriva grupării islamiste Hamas.
“Vom continua să lovim în oraşul Gaza şi în împrejurimile sale”, adăugase purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, într-o declaraţie televizată. Nordul Fâşiei Gaza este supus unor intense bombardamente de la 16:00 GMT.
UPDATE 27 octombrie, ora 20.50: Hamas îi consideră israelieni pe toţi ostaticii, indiferent de cetăţenia dublă
Reprezentanţi ai aripei politice a grupării islamiste palestiniene Hamas, care s-au aflat în ultimele 24 de ore la Moscova, au fost citaţi vineri de media de state ruse afirmând că gruparea îi consideră pe toţi ostaticii pe care îi deţine în Gaza drept israelieni, indiferent de paşapoartele suplimentare pe care le-ar deţine unii dintre ei, şi nu vor mai elibera pe niciunul dintre ei până când Israelul nu va accepta o încetare a focului, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Abu Marzouk, membru al biroului politic al Hamas, a declarat pentru agenţia de presă oficială RIA Novosti că Rusia, SUA, Franţa, Spania, Italia şi multe altele au făcut apel la eliberarea cetăţenilor lor dintre cei peste 200 de ostatici pe care Hamas i-a capturat în timpul unui raid transfrontalier în Israel în 7 octombrie.
Hamas, a spus el, a examinat cererea Moscovei “mai pozitiv şi mai atent decât în cazul celorlalte părţi, având în vedere caracterul relaţiilor noastre cu Rusia”.
UPDATE 27 octombrie, ora 20.15: Războiul riscă să se extindă în Orientul Mijlociu – Bombardamente în Egipt, în stațiuni turistice. A fost vizat un spital
Două proiectile au lovit vineri două orașe egiptene de la Marea Roșie, au declarat surse și oficiali, rănind șase persoane și amplificând riscul de extindere regională a conflictului dintre Israel și Gaza, potrivit Reuters.
Armata israeliană a subliniat o “amenințare aeriană” în regiunea Mării Roșii, fiind o posibilă referire la mișcarea rebelă houthi din Yemen, mişcare susținută de Iran, care este cunoscută pentru utilizarea dronelor.
Purtătorul de cuvânt al armatei egiptene, colonelul Gharib Abdel-Hafez, a declarat că o “dronă neidentificată” s-a prăbușit la primele ore ale dimineții peste o clădire adiacentă unui spital, rănind șase persoane în Taba, la granița cu Israelul. Ulterior, un alt proiectil a căzut în apropierea unei centrale electrice într-o zonă deșertică din orașul Nuweiba, la aproximativ 70 km de graniță, au declarat pentru Reuters două surse de securitate egiptene, adăugând că încă se adună informații.
UPDATE 27 octombrie, ora 19.50: Spitalele israeliene se pregătesc pentru a trata ostatici israelieni eliberați
Site-ul ebraic Zman Yisrael raportează că mai multe spitale au fost instruite de Ministerul Sănătății să deschidă secții în care să primească potențial ostatici israelieni eliberați.
Spitalele sunt Soroka Medical Center din Beersheba, Sheba Medical Center din Ramat Gan, Wolfson Medical Center din Holon și Schneider Medical Center din Petah Tikva.
Raportul notează că instrucțiunea face parte din pregătirile generale pentru potențiala necesitate de a trata captivii eliberați, și nu rezultatul unor informații concrete că o astfel de eliberare este iminentă.
UPDATE 27 octombrie, ora 19.30: Reacția Hamas la acuzația IDF că teroriștii se ascund sub spitalul baptist
Hamas neagă acuzația Israelului potrivit căreia își ascunde centrele de comandă sub spitalele din Gaza, respingând-o ca fiind “nefondată”.
Izzat al-Rishq, membru al biroului politic al grupării teroriste, afirmă într-o declarație că “aceste minciuni reprezintă un preludiu la un nou masacru împotriva poporului nostru, mai mare decât cel de la Spitalul Baptist al-Ahli” – o referire la explozia din 17 octombrie, considerată pe scară largă ca fiind cauzată de o rachetă a Jihadului Islamic ratată, pe care Hamas a pus-o pe seama Israelului.
IDF a declarat anterior că principala bază de operațiuni a grupării teroriste se află sub spitalul Shifa, cel mai mare din Fâșie.
“Peste 40.000 de persoane s-au refugiat în spitalul Al-Shifa, deoarece au fost strămutate de bombardamentul care a lovit totul”, precizează al-Rishq. “Facem apel la liderii țărilor arabe și musulmane să ia măsuri și să oprească genocidul împotriva poporului nostru”, adaugă el.
UPDATE 27 octombrie, ora 19.00: IDF publică imagini din satelit care arată centrele de comandă Hamas sub spitalul din Gaza
Organizația teroristă Hamas folosește spitalul Al-Shifa din orașul Gaza ca centru de comandă și control, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, în timpul unui briefing.
El a confirmat, de asemenea, că există combustibil în spitalele din Gaza, împărtășind două conversații înregistrate de locuitori din Gaza pe această temă și anunțându-i pe ascultători că “aceste informații au fost împărtășite cu membrii comunității de informații”. Acestora li s-au dat toate aceste informații și chiar mai mult și le-au acceptat”.
UPDATE 27 octombrie, ora 17.30: Alertă la Tel Aviv – Bloc de locuințe, lovit de o rachetă Hamas
Paramedici şi personal de urgenţă îngrijeau trei indivizi, la Tel Aviv, anunţă Magen David Adom (MDA), echivalentul Crucii şi Semilunii Roşii, după ce o rachetă a lovit o clădire în sudul oraşului, relatează CNN și news.ro.
Reuters transmitea imagini în direct care surprind o clădire cu patru niveluri avariată în partea de sus. Un bărbat în vârstă de 20 de ani, rănit la cap şi membre, primea îngrijiri la spital, anunţă într-un comunicat MDA. Celelalte două persoane au fost rănite uşor, precizează MDA.
Acest atac intervine după ce brigăzile Ezzedin al-Qassam, braţul armat al mişcării islamiste palestiniene Hamas, a anunţat că ”reia bombardarea Tel Avivului ca răspuns la masacre sioniste ale civililor” palestrinieni.
UPDATE 27 octombrie, ora 16.05: Pentagonul trimite în Orientul Mijlociu 900 de militari
Departamentul Apărării al SUA este pe cale să desfăşoare circa 900 de militari în Orientul Mijlociu pentru a întări capacitatea de protecţie a trupelor pe fundalul conflictului din Gaza, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, transmite vineri dpa
. “Pot confirma că, de la primul nostru anunţ privind situaţia forţelor, aproximativ 900 de militari au fost sau sunt în proces de desfăşurare în zona de responsabilitate a Comandamentului central al SUA”, a spus Ryder O parte dintre aceştia sunt transferaţi de la unităţi de rachete, a menţionat el.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului nu a comentat unde anume vor fi desfăşurate trupele americane, precizând doar că “aceste forţe… nu merg în Israel”, ci mai curând “sunt menite să sprijine eforturile regionale de descurajare şi să întărească capacităţile de protecţie ale forţelor SUA”. SUA au trimis deja sisteme de arme, două portavioane şi grupurile de luptă aferente în Mediterana de est pentru a-şi întări poziţia în regiune.
UPDATE 27 octombrie, ora 15.20: Armata Israelului expune arme utilizate de Hamas: ‘Între 5% şi 10% au fost fabricate în Iran, 10% sunt nord-coreene’
Armata israeliană a expus joi în faţa unor jurnalişti arme utilizate de comandouri ale Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie şi dintre care unele ar fi fost furnizate de Coreea de Nord şi Iran, potrivit IDF, informează AFP, conform Agerpres.
În timpul unei vizite la un sit militar ce nu poate fi dezvăluit, armata israeliană a arătat presei un arsenal de câteva zeci de arme care, a adăugat ea, au fost confiscate la locurile atacurilor comise de membri ai mişcării islamiste palestiniene: mine, lansatoare de rachete, obuze şi drone fabricate artizanal.
“Cred că între 5% şi 10% dintre armele de aici au fost fabricate în Iran”, a afirmat un responsabil al armatei israeliene, a cărui identitate nu poate fi divulgată. “Şi 10% (sunt) nord-coreene. Restul a fost fabricat în Fâşia Gaza”, a afirmat ofiţerul.
Inedite prin violenţa şi amploarea lor după înfiinţarea statului Israel, atacurile din 7 octombrie s-au soldat cu cel puţin 1.400 de morţi, majoritatea civili, iar 224 de persoane au fost răpite şi luate ostatice de Hamas în Fâşia Gaza.
UPDATE 27 octombrie, ora 14.55: Lider Hamas, scos din sărite de întrebările unui jurnalist: a întrerupt interviul când a fost întrebat de crimele comise la invazie
UPDATE 27 octombrie, ora 14.48: Personajul care blochează invazia Israelului în Gaza: motivul pare egosit (surse NYT)
UPDATE 27 octombrie, ora 14.30: ‘Spune că ești în viață’ – o fetiță din Gaza plânge lângă mama ei decedată, care a fost ucisă într-un atac israelian
UPDATE 27 octombrie, ora 14.20:Medvedev jubilează: ‘Occidentul este foarte obosit de Ucraina!’
Țările occidentale au început “cu entuziasm” să sprijine Israelul și pentru că sunt foarte obosite de Ucraina, a declarat Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.
UPDATE 27 octombrie, ora 14.10: SUA nu susțin o încetare a focului care ar permite Hamas să se regrupeze (oficial american)
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat pentru BBC că SUA nu sprijină o încetare a focului care să permită Hamas „să se odihnească, să se regrupeze și să continue să lanseze operațiuni teroriste împotriva Israelului”, informează Rador Radio România.
Matthew Miller a adăugat că, pe lângă atacurile din 7 octombrie asupra Israelului, „Hamas a lansat rachete în fiecare zi, lansează rachete astăzi, le-au lansat ieri, vizând civili nevinovați din Israel”. „Ne opunem oricărui tip de încetare a focului care le-ar permite să continue acele operațiuni”, a adăugat el.
UPDATE 27 octombrie, ora 14.00: Peskov a comentat catastrofa umanitară din Gaza
În Fâșia Gaza se petrece acum o catastrofă umanitară. Ea este obiectul atenției și celei mai profunde îngrijorări a aproape tuturor țărilor lumii, terorismul – în oricare dintre manifestările sale – nu poate fi justificat prin nimic, a declarat jurnaliștilor secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, informează Rador Radio România.
Ieri, șeful Societății palestiniene ortodoxe imperiale, Serghei Stepașin, a spus că atacurile asupra Fâșiei Gaza sunt “feroce” și a comparat blocada acesteia cu cea a Leningradului. “Într-adevăr, terorismul, în oricare dintre manifestările sale, nu poate fi justificat în niciun fel. Acest lucru este în absolută concordanță cu poziția noastră consecventă, care a fost exprimată în mod repetat și de președintele Rusiei. În ceea ce privește Gaza, am spus, de asemenea, în mod repetat: acolo se petrece într-adevăr acum o catastrofă umanitară, care este probabil acum obiectul atenției și al celei mai profunde îngrijorări a practic tuturor țărilor din lume”, a declarat Peskov, răspunzând la întrebarea despre poziția Kremlinului față de paralela istorică exprimată de Stepașin.
UPDATE 27 octombrie, ora 13.50: Civilii vor fi eliberaţi ”fără nicio îndoială”, însă negocieri în vederea eliberării militarilor luaţi ostatici vor avea loc după război, anunţă numărul doi al Hamas, Mousa Abu Marzuk
Civilii urmează să fie eliberaţi ”fără îndoială”, însă eliberarea militarilor luaţi ostatici de Hamas va avea loc după război, declară copreşedintele Hamas Mousa Abu Marzuk într-un interviu acordat emisiunii Complément d’enquête al postului France2, informează News.ro.
Până în prezent patru ostatice au fost eliberate, începând de vinerea trecută, însă 224 de ostatici, luaţi în atacul Hamas în israel la 7 octombrie, se află în continuare pe mâna teroriştilor.
Occidentul face din eliberarea ostaticilor o prioritate, anunţa preşedintele francez Emmanuel Macron marţi, în Israel.
Musa Abu Markuk a reacţionat faţă de aceste declaraţii în acest interviu exclusiv acordat Complément d’enquête.
”Civilii vor fi eliberaţi fără nicio îndoială, pentru că nu avem interesul să-i ţinem”, dă asigurări numărul doi în Hamas.
”În privinţa militarilor, vom negocia după război”, anunţă el.
Aceste declaraţii pot fi puse însă la îndoială, după ce premierul israelian a anunţat că obiectivul Războiului din Fâşia Gaza este ”eradicarea” Hamas într-o operaţiune terestră în enclavă.
Întrebat de jurnalista care-l intervieva dacă francezii, care nu sunt militari, vor fi eliberaţi, liderul Hamas i-a răspuns că ”aceşti oameni luptau împotriva noastră ca israelieni.
”Imediat ce-i luăm prizonieri devin francezi, americani, englezi sau germani”, notează el, referindu-se la tnumeroşi străini care petreceau la un festival în apropiere de Fâşia Gaza, în Deşertul Negev, sau se aflau în kibuţul Beeri atunci când au fost luaţi ostatici.
”Nu ştiu câţi dintre cei despre care vorbiţi sunt militari sau colonişti care poate că au ucis cetăţeni acasă la noi şi avem nevoie de timp pentru a verifica toate astea”, a conchis Marzuk.
UPDATE 27 octombrie, ora 13.40: Sute de avocați britanici avertizează
Sute de avocaţi din Marea Britanie au trimis o scrisoare deschisă către prim-ministrul Rishi Sunak pentru a ”acţiona urgent”, avertizând asupra încălcărilor grave ale dreptului internaţional comise în Gaza, a consemnat vineri dpa, relatează Agerpres.
Scrisoarea celor 260, care le este adresată de asemenea miniştrilor de externe James Cleverly şi apărării Grant Shapps, îndeamnă guvernul Regatului Unit să “acţioneze urgent pentru a-şi îndeplini obligaţiile legale internaţionale” în conflictul Israel-Hamas.
Ei cer guvernului să se conformeze obligaţiilor legale ale Regatului Unit în ce priveşte războiul din Gaza, cerând Londrei să “îşi exercite influenţa pentru a face presiuni în favoarea unei încetări a focului pentru a permite accesul ajutorului în Gaza”.
De asemenea, ei fac apel la executivul britanic să oprească vânzarea de arme către Israel, afirmând că acestea pot fi folosite pentru încălcări grave ale normelor internaţionale de drept umanitar.
“Ne simţim obligaţi să intervenim pentru că, într-o regiune deja obişnuită cu mari suferinţe, moartea şi alte rele suferite de indivizi, familii şi comunităţi întregi în ultimele 20 zile au fost cu adevărat îngrozitoare”, se arată în scrisoare.
“Înfometarea unei populaţii civile ca mijloc de război, inclusiv împiedicarea intenţionată a furnizării de provizii adecvate, aşa cum face Israelul în Gaza, este strict interzisă în conformitate cu legislaţia internaţională (…) şi constituie o crimă de război”, notează semnatarii.
“Crimele de război ale Hamas nu pot fi justificate prin referire la crime de război anterioare ale Israelului; nici nu justifică în continuare comiterea de crime de către Israel în răspunsul său, care trebuie să respecte dreptul internaţional”, subliniază aceştia.
Conform dreptului internaţional, Marea Britanie nu trebuie să încurajeze, să ajute sau să asiste la încălcarea legii de către terţi, se adaugă în scrisoare.
Între semnatarii ei se numără 36 avocaţi numiţi de monarhul britanic (“King’s Counsel”), 49 de parteneri şi directori de case de avocatură şi 16 profesori de drept.
Ea este publicată după ce liderii Uniunii Europene au cerut ca “ajutorul umanitar să ajungă în mod continuu rapid, sigur şi nestingherit la cei care au nevoie”, în contextul în care conflictul Israel-Hamas continuă.
Joi, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat că face demersuri pentru o pauză în luptele dintre Israel şi Hamas pentru a permite ajutorului să ajungă la palestinieni şi, de asemenea, să creeze un “mediu mai sigur” pentru ca cetăţenii Marii Britanii să poată părăsi teritoriul. Ministerul de Externe britanic este în contact cu aproximativ 200 de cetăţeni britanici în Gaza.
UPDATE 27 octombrie, ora 13.35: Preşedintele Consiliului European: Suntem cu toţii conştienţi că această situaţie este extrem de periculoasă pentru regiune şi pentru lume
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a reiterat vineri avertismentul cu privire la o escaladare regională a războiului dintre Israel şi Hamas, pe fondul creşterii tensiunilor şi între SUA şi Iran, informează dpa, informează Agerpres.
“Suntem cu toţii conştienţi că această situaţie este extrem de periculoasă pentru regiune şi pentru lume”, a spus Michel la Bruxelles.
SUA au lansat vineri dimineaţa atacuri aeriene în estul Siriei, ca răspuns la atacuri ale miliţiilor proiraniene.
Uniunea Europeană încearcă în mod activ să evite o “escaladare regională ce ar risca să implice Iranul în mod direct sau prin intermediari, ceea ce ar face situaţia mult mai dificilă”, a subliniat Charles Michel.
Liderii UE au îndemnat joi, într-o declaraţie comună, la organizarea unei conferinţe internaţionale pentru pace, în următoarele luni.
UPDATE 27 octombrie, ora 13.30: Franţa, cu 35 dintre cei peste 200 de morţi, cea mai afectată ţară în Războiul Israel-Hamas
Peste 200 de străini, dintre care mulţi aveau şi cetăţenia israeliană, au fost ucişi în atacul Hamas în Israel, la 7 octombrie, confirmă ţările lor, relatează AFP care prezintă un bilanţ al victimelor străine în Israel în baza ultimelor informaţii publicate joi, informează News.ro.
Numeroşi străini au fost ucişi, au fost luaţi ostatici sau au fost daţi dispăruţi după atacul mişcării islamiste Hamas în Israel, la 7 octombrie.
Peste 1.400 de persoane au fost ucise în atac, în israel, de către Hamas, majoritatea civili, seceraţi de gloanţe, arşi de vii sau ucişi prin mutilare, potrivit autorităţilor israeliene.
Peste 7.000 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza, în represaliile israeliene, potrivit Hamas.
Hamasul a luat 224 de ostatici – israelieni, străini sau cu dublă cetăţenie -, potrivit Israelului, iar până în prezent au fost eliberate patru femei.
”Aproape 50” de ostatici ţinuţi în Fâşia Gaza au fost ucişi, de la începutul bombardamentelor israeliene, au anunţat joi Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa militară a Hamas.
Autorităţile israeliene nu au confirmat acest număr, iar AFP scrie că nu îl poate verifica din surse independente.
FRANŢA, THAILANDA ŞI STATELE UNITE, CELE MAI AFECTATE
În total 35 de francezi au fost ucişi, iar nouă sunt ţinuţi ostatici sau au fost daţi dispăruţi, potrivit unui nou bilanţ prezentat joi de către Ministerul francez de Externe. Între ostatici se află o tânără, Mia Shem, care a apărut într-o înregistrare video difuzată de Hamas la 16 octombrie.
În total 33 de thailandezi au fost ucişi, iar alţi 18 au fost răpiţi, potrivit unui nou bilanţ prezentat joi de către Guvernul thailandez. Aproximativ 30.000 de thailandezi muncesc în Israel, în principal în agricultură.
În total 31 de americani au fost ucişi, potrivit Casei Albe, iar 13 sunt daţi dispăruţi. Preşedintele Joe Biden dă asigurări că între ostatici se află americani. O americancă şi fiica ei au fost eliberate de Hamas vinerea trecută.
BIILANŢURI GRELE ALE UCRAINEI ŞI RUSIEI
În total 21 de ucraineni au fost ucişi, potrivit unui nou bilanţ comunicat joi de Kiev, care a anunţat şi o persoană dată dispărută.
În total 19 ruso-israelieni au fost ucişi, iar alţi doi au fost luaţi ostatici de Hamas. Alţi şapte ruşi a fost daţi dispăruţi.
DIN NEPAL ÎN PORTUGALIA ŞI BRAZILIA
Regatul Unit: cel puţin 12 britanici au fost ucişi, iar alţi cinci au fost daţi dispăruţi, potrivit Londrei. Între morţi se află Yahel Sharabi, o adolescentă în vârstă de 13 ani, ucisă împreună cu mama sa, Lianne, şi sora sa Noiya, în vârstă de 16 ani, a anunţnat familia lor. Tatăl, Eli, este în continuare dat dispărut.
Nepal: zece nepalezi au fost ucişi, potrivit Ambasadei Nepalului la Tel Aviv, iar ”contactul a fost pierdut” cu unul.
Germania: bilanţul morţilor este sub zece, şi ”un mic număr de două cifre” de ostatici.
Argentina: nouă morţi şi 21 de dispăruţi, între care, potrivit tatălui lor, doi fraţi, Iair şi Eitan Horn.
Canada: şapte canadieni au fost ucişi, iar doi rămân daţi dispăruţi.
ROMÂNIA: cinci israeliano-români, inclusiv un militar, au fost ucişi, iar unul a fost răpit de către Hamas.
Portugalia: patru portughezo-israelieni au fost ucişi, iar patru au fost daţi dispăruţi.
China: patru chinezi morţi, doi dispăruţi.
Filipine: patru filipinezi au fost ucişi, inclusiv o femeie în vârstă de 33 de ani şi un bărbat în vârstă de 42 de ani, în atacul unui kibuţ, şi o femeie în vârstă de 49 de ani care participa la festival. Doi filipinezi au fost daţi dispăruţi.
Austria: patru israeliano-austrieci au fost ucişi, iar unul a fost dat dispărut.
Brazilia: un bărbat şi o femeie braziliano-israelieni şi o braziliancă au fost ucişi. Un braziliano-israelian în vârstă de 59 de ani, Michel Nisenbaum, a fost dat dispărut.
Italia: trei italiano-israelieni au fost ucişi, porivit Romei, şi anume un cuplu de sexagenari şi un cetăţean în vârstă de 29 de ani care se afla la festivalul atacat de Hamas.
Belarus: trei belaruşi au fost ucişi, unul a fost dat dispărut.
Peru: trei peruani au fost ucişi.
Africa de Sud: doi sud-africani au fost ucişi.
Chile, Turcia, Spania şi Columbia au anunţat moartea unui cetăţean şi dispariţia altuia.
Cambodgia, Australia, Honduras, Azerbaidjan, Irlanda şi Elevaţia au anunţat că au pierdut câte un cetăţean, dar nu au anunţat dispăruţi.
OSTATICI SAU DISPĂRUŢI
Mexic: o israeliană în vârstă de 30 de ani şi un francezo-mexican în vârstă de 32 de ani au fost luaţ ostatici.
Ungaria: doi ostatici, minori israeliano-ungari.
Olanda: un adolescent în vârstă de 18 ani a fost răpit în kibuţul Beeri şi a fost luat ostatic.
Uruguay: o israeliano-uruguayancă, Shani Goren, în vârstă de 29 de ani, a fost răpită în kibuţul Nir Oz.
Surse oficiale au anunţat câte doi ostatici din Paraguay, Tanzania şi Sri Lanka.
UPDATE 27 octombrie, ora 12.30: Israelul, atac puternic în Gaza: au intrat cu avioane de vânătoare și drone / au fost bombardate obiective militare Hamas
UPDATE 27 octombroe, ora 12.20: Uniunea Europeană cere ”pauze” pentru a trimite ajutor umanitar în Fâşia Gaza
Şefii de stat şi de guverne ai Uniunii Europene (UE), reuniuniţi într-un summit la Bruxelles, şi-au afişat în prima zi a reuniunii unitatea, între susţinerea Israelului şi solidaritatea faţă de civilii din Fâşia Gaza, iar în urma unor disensiuni au îndemnat joi seara la deschiderea unor ”culoare umanitare” şi ”pauze umanitare” în Războiul dintre Israel şi Hamas, pentru a se putea răspunde nevoilor populaţiei enclavei palestiniene, relatează AFP, relatează News.ro.
Ei şi-au exprimat ”cea mai puternică îngrijorare faţă de degradarea situaţiei umanitare în (Fâşia) Gaza”, într-o ”Declaraţie” care stabileşte o linie comună, după două săptămâni de haos în acest subiect.
Ei au cerut ”un acces umanitar continuu, rapid, securizat şi fără oprelişti (…) în vederea ajutării celor care au nevoie, prin toate mijloacele necesare, inclusiv culoare umanitare şi pauze pentru nevoi umanitare”.
”NU EXISTĂ O CONTRADICŢIE”, DĂ ASIGURĂRI VON DER LEYEN
”Unitatea este forţa noastră”, a salutat preşedintele Consiliului European Charles Michel pe X.
”Declaraţia” a necesitat negocieri intense cu privire la cuvintele folosite, iar Cei 27 au căutat un echilibru între susţinerea Israelului şi solidaritatea faţă de civilii din Fâşia Gaza.
”Nu există o contradicţie între a ne arăta solidaritatea cu Israelul şi, bineînţeles, a acţiona pentru a răspunde nevoilor de ajutor umanitar ale locuitorilor (Fâşiei) Gaza”, a subliniat la rândul său preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
Summitul are loc după ce Israelul a anunţat că a intrat – timp de câteva ore – cu tancuri în Fâşia Gaza pentru a ”pregăti câmpul de luptă” al unei ofensive terestre.
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a afişat o susţinere – fără rezerve – a acestei operaţiuni.
”Israelul este un stat democratic şi are principii foarte umanitare care-l ghidează şi putem, deci, fi siguri că armata israeliană va respecta dreptul internaţional în ceea ce face. N-am nicio îndoială în acest subiect”, a dat el asigurări.
”CONFERINŢĂ DE PACE”
Într-o scurtă ”Declaraţie” – adoptată după cinci ore de negocieri -, Cei 27 subliniază că UE este în favoarea organizării unei ”Conferinţe Internaţionale de Pace”, care să aibă loc ”în curând”.
Această idee a unei conferinţe ”în lunile următoare” a fost avansată de către premierul spaniol în exerciţiu Pedro Sanchez, la sosirea la summit.
Cei 27 reafirmă totodată ”dreptul Israelului de a se apăra conform dreptului umanitar internaţional”.
Ei îşi reiterează apelulu adresat mişcării islamiste palestiniene Hamas de a ”elibera imediat toţi ostaticii”.
Cei 27 condamnă cu fermitate atacul fără precedent lansat la 7 octombrie de Hamss în Israel, soldat cu 1.400 de morţi şi luarea a 224 de ostatici, dintre care patru au fost eliberaţi începând de vinerea trecută.
Însă consensul este mai slab în problema unei opriri a bombardamentelor pe care Israelul le desfăşoară intensiva ca represalii în Fâşia Gaza, soldate cu peste 7.000 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, care controlează enclava.
SUSŢINEAREA UCRAINEI ”ATÂT TIMP CÂT ESTE NECESAR”
Acest război în Orientul Apropiat a alimentat temeri cu privire la o eclipsare a celui pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei de 20 de luni, în contextul în care o criză în Congresul Statelor Unite a ridicat întrebări cu privire la o continuare a ajutorului militar american al Kievului.
Cei 27 depun eforturi să ofere asigurări că UE va continua să susţină Ucraina ”atât timp cât este necesar”.
Preşedintele ucrainean Volodimi Zelenski şi-a reiterat dorinţa ca Ucraina să adere la UE cât mai rapid posibil şi şi-a exprimat speranţa să obţină lansarea negocieirlor de aderare la următorul summit european, prevăzut la jumătatea lui decembrie.
Această problemă este necesar să fie abordată ”din unghiul securităţii”, a pledat el joi în faţa liderilor europeni, cărora li s-a alăturat printr-o videoconferinţă.
”Rusia nu se bate azi pentru a rămâne la Mariupol sau în Crimeea, ci pentru a putea veni la Tartu (În Estonia) sau la Gdansk (în Polonia”, a acuzat el.
”Rusia încearcă să modifice frontierele Ucrainei nu doar pentru a cuceri una sau alta dintre regiunile noastre, ci şi pentru a modifica toate frontierele care nu-i plac”, a acuzat el.
Volodimir Zelenski a dat asigurări că Ucraina depune toate eforturile pentru a respecta criteriile de aderare europene.
”Contăm pe unitatea răspunsului vostru, şi anume pe decizia de a lansa negocieri de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană”, a subliniat el.
UPDATE 27 octombrie, ora 11.16: Armata israeliană estimează acum că Hamas are 226 de ostatici
Numărul de persoane despre care Israelul crede că sunt deținute de Hamas, în Gaza, a fost actualizat de câteva ori de când au fost capturați pe 7 octombrie -ultima actualizare fiind în această dimineață.
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), spune că cifra estimată este acum de 226 – cu două mai mult față de ieri.
Până acum patru ostatici au fost eliberați de Hamas.
UPDATE 27 octombrie, ora 11.10: Reprezentantul Hamas a spus presei ruse că nu eliberează ostatici până la încetarea focului
Un membru al delegației Hamas care vizitează Moscova spune că ostaticii luați din Israel, în timpul atacului surpriză al Hamas din 7 octombrie, nu pot fi eliberați până când nu se ajunge la un acord de încetare a focului, relatează presa rusă.
Ziarul rus Kommersant îl citează pe Abu Hamid spunând că Hamas avea nevoie de timp pentru a-i localiza pe toți cei care au fost capturați. „Au confiscat zeci de oameni, majoritatea civili, și avem nevoie de timp să îi găsim în Fâșia Gaza și apoi să îi eliberăm”, a spus acesta.
Până acum patru ostatici au fost eliberați de Hamas – toate din așa-numitele „motive umanitare”. Mama și fiica Judith și Natalie Raanan au fost primele eliberate, pe 20 octombrie, urmate luni de Yocheved Lifschitz, în vârstă de 85 de ani, și de Nurit Cooper, în vârstă de 79 de ani.
UPDATE 27 octombrie, ora 11.05: Oficiali din Gaza: Peste 480 de morți în raidurile aeriene israeliene în ultimele 24 de ore
Cel puțin 481 de persoane au fost ucise în raidurile aeriene israeliene în ultimele 24 de ore, potrivit autorităților sanitare din Gaza, relatează Al Jazeera.
În zilele precedente, numărul a fost uneori semnificativ mai mare.
În total, 7.028 de palestinieni au fost uciși de la începutul celui mai recent conflict, 66% dintre ei femei și copii, potrivit autorității.
UPDATE 27 octombrie, ora 11.00: Diminuarea temerilor legate de un mare conflict în Orientul Mijlociu duc la scăderea prețurilor petrolului
UPDATE 27 octombrie, ora 10.50: SUA s-ar pregăti să-şi evacueze cetăţenii din Liban şi Israel
SUA s-ar pregăti să-şi evacueze cetăţenii din Liban şi Israel, relatează vineri DPA, conform Agerpres.
Numeroase avioane de transport ale Forţelor Aeriene ale SUA au fost reperate joi în partea militară a Aeroportului Chania, pe insula grecească Creta, potrivit ziarului Kathimerini de la Atena.
Kathimerini a publicat, de asemenea, o fotografie a aeroportului în care se văd aeronave americane, cum ar fi avioanele de alimentare aeriană C-130, C-17 şi KC-135.
Baza Navală Souda şi aeroportul său sunt una dintre cele mai importante baze americane din estul Mediteranei. Baza navală americană şi aeroportul sunt situate la câţiva kilometri est de oraşul-port Chania.
Grecia şi Statele Unite şi-au extins semnificativ cooperarea în ultimii ani. Guvernul grec a anunţat marţi că SUA pot folosi aeroportul militar grec din Eleusis, cunoscut şi sub numele de Elefsina, în vestul capitalei greceşti, pentru aeronavele lor de transport.
Departamentul de Stat al SUA estimează că aproximativ 600.000 de cetăţeni americani se aflau în Israel, iar alţi 86.000 se crede că se aflau în Liban, pe 7 octombrie, când teroriştii Hamas au atacat Israelul.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a negat că există în prezent “eforturi active” pentru evacuarea cetăţenilor americani din regiune în afară de zborurile charter.
UPDATE 27 octombrie, ora 09.40: Liderii europeni cer stabilirea unor coridoare umanitare pentru intrarea ajutoarelor în Gaza
Liderii Uniunii Europene au făcut apel la stabilirea unor coridoare umanitare pentru intrarea ajutoarelor în Gaza. După câteva ore de discuţii, liderii şi-au exprimat îngrijorările pentru civilii din zonă, însă nu au cerut un armistiţiu, relatează Rador Radio România.
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a declarat: “Israelul are dreptul să se apere, în acord cu legea internaţională şi legea umanitară internaţională. Facem apel la Hamas pentru eliberarea imediată a tuturor ostaticilor fără precondiţii. Este clar că, prin activitatea sa teroristă, Hamas face rău inclusiv poporului palestinian”.
UPDATE 27 octombrie, ora 09.30: Qatarul își va reconsidera relația cu Hamas după eliberarea ostaticilor
UPDATE 27 octombrie, ora 09.20: Nemulțumiri în Israel: Cabinetul a devenit un organism secundar, fără valoare/ Mesaj de la fostul prim-ministru Ehud Barak
UPDATE 27 octombrie, ora 09.10: Puternic raid al armatei israeliene în Cisiordania pentru a anihila celule Hamas
UPDATE 27 octombrie, ora 09.00: New York Times a reangajat un jurnalist care l-a elogiat pe Hitler. Acum relatează despre războiul Israel-Hamas
UPDATE 27 octombrie, ora 08.50: Situația prizonierilor israelieni – Hamas acuză Israelul pentru uciderea unui număr impresionant de ostatici
UPDATE 27 octombrie, ora 08.40: Îngrijorări privind migrația
Mai mulţi lideri europeni şi-au exprimat joi, la Bruxelles, îngrijorarea cu privire la posibilele consecinţe ale războiului dintre Israel şi Hamas, temându-se de o situaţie similară crizei refugiaţilor din 2015, potrivit AFP, informează Agerpres.
Această problemă este monitorizată îndeaproape de cele 27 de state membre, într-un moment în care UE găzduieşte aproximativ patru milioane de refugiaţi ucraineni, iar creşterea numărului de cereri de azil exercită presiuni asupra capacităţilor de primire ale multor ţări.
“Acest conflict va fi cu siguranţă însoţit de un alt val mare de imigraţie ilegală”, a atras atenţia premierul polonez în exerciţiu, Mateusz Morawiecki. Liderul naţionalist, ca şi omologul său maghiar Viktor Orban, a legat această problemă de “riscul terorismului”.
“Stabilitatea (regiunii) este în interesul europenilor”, a spus Orban. “Dacă Israelul şi Egiptul devin instabile, fluxurile de migraţie din (această regiune) vor veni imediat în Europa”, a spus el.
Preşedintele cipriot Nikos Christodoulides şi-a exprimat îngrijorarea în special cu privire la extinderea conflictului în Liban. “Acesta este un lucru despre care vom vorbi”, a spus el, sperând că UE va fi “pregătită să răspundă la această problemă” şi să ajute “statele din prima linie”, aşa cum este ţara sa.
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a vorbit şi ea despre acest risc. “Dacă există o prelungire (a conflictului), trebuie să ne gândim la refugiaţi, cum ar fi refugiaţii sirieni din Liban”, a spus responsabila malteză.
“Este o realitate care ne-ar putea aduce înapoi la o situaţie pe care am experimentat-o deja (…) 2015 ne-a arătat ce s-ar putea întâmpla într-un scenariu sau altul”, a continuat ea.
De la atacul organizaţiei islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, au loc ciocniri zilnice între Hezbollahul libanez şi aliaţii săi şi forţele israeliene la graniţa sudică a Libanului.
În 2015, Europa a fost luată prin surprindere de un aflux de refugiaţi, în principal sirieni, cauzat de o acutizare a conflictului din această ţară, dar şi de o deteriorare a condiţiilor de viaţă în taberele de refugiaţi sirieni din Turcia, Liban şi Iordania.
Libanul, în prezent cufundat într-o criză politică şi economică profundă, are cel mai mare procent de refugiaţi pe cap de locuitor din lume, potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR). Aproape 800.000 de refugiaţi sirieni din Liban sunt înregistraţi la UNHCR, conform unor date publicate în august.
Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a avertizat, de asemenea, săptămâna trecută cu privire la consecinţele unei escaladări a conflictului, amintind în special că Egiptul găzduieşte sute de mii de refugiaţi din Sudan.
Într-o scrisoare adresată liderilor celor 27 de state membre înaintea summitului, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat necesitatea stabilirii unui “parteneriat strategic” cu Egiptul, inclusiv pentru combaterea migraţiei ilegale în UE.
“Rolul Egiptului este esenţial pentru securitatea şi stabilitatea Orientului Mijlociu, găzduieşte un număr tot mai mare de refugiaţi şi avem responsabilitatea de a-l sprijini”, a spus ea.
În iulie, UE a semnat un parteneriat de acest tip cu Tunisia, menit în special să reducă plecarea migranţilor de pe coasta tunisiană şi să ofere ajutor european de câteva sute de mii de euro.
UPDATE 27 octombrie, ora 08.18: 629.000 de refugiați se adăpostesc în 150 de locaţii ale ONU din Fâșia Gaza – UNRWA
Agenția Națiunilor Unite pentru pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) afirmă că aproximativ 629.000 de refugiați se adăpostesc în 150 de locaţii ale ONU din Fâșia Gaza, informează Rador Radio România.
Adăposturile au atins de aproape trei ori capacitatea prevăzută. „Condițiile actuale de supraaglomerare rămân îngrijorătoare și reprezintă un risc pentru sănătate și protecție”, a scris agenția. De asemenea, potrivit UNRWA, trei școli din Gaza au suferit daune din cauza atacurilor aeriene. O persoană a murit, iar alte 15 au fost rănite. Încă un membru al personalului UNRWA a fost, de asemenea, ucis, ducând numărul morților lor la 39 de când a început conflictul. Peste 5.000 de locuitori din Gaza care trăiau în Israel au fost relocați de atunci în Cisiordania și se confruntă, de asemenea, cu nevoia urgentă de alimente, adăpost și asistență financiară, a adăugat agenția.
UPDATE 27 octombrie, ora 07.50: La ordinul lui Joe Biden, baze ale Gardienilor Revoluţiei iraniene au fost lovite în Siria de avioane americane
Statele Unite au efectuat joi lovituri aeriene împotriva a două unităţi folosite de Gardienii revoluţiei iranieni şi “grupuri afiliate” în estul Siriei, a anunţat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, relatează AFP, conform Agerpres.
“Aceste lovituri de legitimă autoapărare şi de precizie sunt o ripostă la o serie de atacuri în curs de desfăşurare şi în cea mai mare parte eşuate împotriva personalului american din Irak şi Siria de către miliţii susţinute de Iran”, din 17 octombrie, a declarat responsabilul american, potrivit unui comunicat.
UPDATE 27 octombrie, ora 07.45: Hamas cere ajutorul Hezbollah: Ne așteptăm la mai mult
Un înalt oficial Hamas a declarat pentru Associated Press că gruparea teroristă se aștepta la o intervenție mai puternică din partea Hezbollah în războiul său cu Israelul.
Ghazi Hamad, un membru al biroului politic al Hamas, spune că „avem nevoie de mai mult” din partea aliaților, inclusiv a Hezbollah-ului din Liban, susținut de Iran.
UPDATE 27 octombrie, ora 07.35: VIDEO Rachetă cade peste un oraș turistic egiptean la granița cu Israelul și lovește o zonă rezidențială
Cinci persoane au fost rănite când o rachetă a căzut în cursul nopţii de joi spre vineri în Taba, un oraş egiptean la graniţa cu Israelul, relatează AFP, conform Agerpres.
“În cadrul escaladării actuale din Gaza, o rachetă s-a prăbuşit în Taba, rănind cinci persoane şi distrugând o clădire rezidenţială”, a relatat televiziunea AlQahera News, apropiată de serviciile de informaţii egiptene.
UPDATE 27 octombrie, ora 05.55: Liderii europeni cer la Bruxelles ‘coridoare umanitare’ şi ‘pauze’ în Gaza
Liderii europeni, reuniţi în cadrul unui summit la Bruxelles, şi-au exprimat joi “îngrijorarea” cu privire la deteriorarea situaţiei umanitare în Gaza şi au cerut stabilirea de “coridoare umanitare” şi “pauze” pentru a răspunde nevoilor umanitare, relatează AFP, citat de Agerpres.
“Consiliul European îşi exprimă cea mai profundă îngrijorare cu privire la deteriorarea situaţiei umanitare din Gaza şi solicită accesul umanitar continuu, rapid, sigur şi nestingherit (…) pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie prin toate mijloacele necesare, inclusiv prin coridoare şi pauze pentru nevoi umanitare”, indică textul, fără a detalia sensul exact al acestor “pauze”.
UPDATE 27 octombrie, ora 05.20: Netanyahu anunță că trupele israeliene încă se pregătesc pentru invazia terestră completă în Gaza
Armata israeliană a continuat ieri incursiunile terestre în Gaza. Premierul Benjamin Netanyahu a spus că trupele țării încă se pregătesc pentru invazia terestră completă.
Aceasta a fost amânată, între altele și la solicitarea expresă a Pentagonului, care a cerut timp pentru amplasarea bateriilor sale de rachete Patriot în câteva baze medicale din Orientul Mijlociu, scrie Rador Radio România.
UPDATE 27 octombrie, ora 05.10: Furia în lumea arabă ia amploare. Nouă state au semnat o declarație comună în care condamnă atacarea civililor în Gaza
Miniştrii de externe din nouă state arabe – Emiratele Arabe Unite (EAU), Iordania, Bahrein, Arabia Saudită, Oman, Qatar, Kuweit, Egipt şi Maroc – au emis joi o declaraţie comună în care condamnă atacarea civililor şi încălcările dreptului internaţional în Gaza, aflată sub bombardamente israeliene, transmite Reuters, conform AGERPRES.
Declaraţia comună afirmă că dreptul la autoapărare nu justifică încălcarea legii şi ignorarea drepturilor palestinienilor.
UPDATE 27 octombrie, ora 04.20: Reacția Israelului după ce o delegaţie a Hamas a fost primită la Moscova
O delegaţie a Hamas a purtat discuţii la Moscova cu un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus, potrivit presei ruse de stat şi unui comunicat Hamas. Agenţia de pres rusă TASS a anunţat că discuţiile s-au concentrat asupra eliberării ostaticilor Hamas, precum şi a evacuării cetăţenilor ruşi din Fâşia Gaza, scrie Rador Radio România.
Mousa Abu Marzouk, vicepreşedinte al biroului politic al Hamas şi Basem Naim – un alt lider de rang înalt al Hamas, din Fâşia Gaza, se numără printre membrii delegaţiei aflate în vizită la Moscova, care s-au întâlnit cu adjunctul ministrului de externe rus şi cu reprezentantul prezidenţial special pentru Orientul Mijlociu şi Africa, Mihail Bogdanov, potrivit comunicatului Hamas.
UPDATE 27 octombrie, ora 04.10: VIDEO – Atac masiv cu rachete asupra Tel Aviv-ului
Un nou atac masiv cu rachete asupra Tel Aviv-ului este în desfășurare. Potrivit imaginilor de pe rețelele de socializare sistemul Iron Dome functioneaza la capacitate maximă.
Începând cu 7 octombrie aceste atacuri au devenit o obișnuință în Israel însă majoritatea rachetelor sunt interceptate de sitemul israelian.
UPDATE 27 octombrie, ora 03.40: Liderii UE cer ‘culoare umanitare’ şi ‘pauze’ în Războiul din Fâşia Gaza / Cei 27 susțin organizarea unei ‘Conferințe Internaționale de Pace’
Şefii de stat şi de guverne ai Uniunii Europene (UE), reuniţi joi într-un summit la Bruxelles, îşi exprimă ”îngrijorarea” cu privire la o degradare a situaţiei umanitare în Fâşia Gaza, şi îndeamnă la deschiderea unor ”culoare umanitare” şi la ”pauze” în vederea răspunderii unor nevoi umanitare într-o declaraţie în 19 puncte, relatează AFP, conform news.ro.
Cei 27 subliniază în această ”Declaraţie” că UE susţine organizarea unei ”Conferinţe Internaţionale de Pace”, care să aibă loc ”în curând”.
Continuarea aici
Sursa:stiripesurse