Lovitura cu rachetă în Polonia ‘nu este nimic altceva decât un mesaj al Rusiei adresat summitului G20’, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski prin videoconferinţă în faţa liderilor grupului reunit în insula indoneziană Bali, în contextul în care versiunea că a fost totuşi vorba de o rachetă a sistemului antiaerian al Ucrainei devine din ce în ce mai plauzibilă, potrivit AFP, EFE şi DPA, scrie AGERPRES.
Există ‘un stat terorist printre voi, împotriva căruia trebuie să ne apărăm’, a avertizat Zelenski, desemnând Rusia, potrivit textului discursului pronunţat de preşedintele ucrainean la ultima sesiune a summitului din Bali, la care ‘toţi au vorbit despre cum să se pună capăt războiului’ declanşat de Rusia în Ucraina.

‘Iar după aceea, aproape 100 de rachete ruseşti au lovit Ucraina. Clădiri rezidenţiale au ars. Centrale electrice au fost din nou distruse. Sute de localităţi au rămas fără electricitate, apă şi încălzire. Traficul pe internet a fost redus cu două treimi’, a denunţat el.

‘Din păcate, există şi victime umane. Şi nu numai în Ucraina’, a adăugat el. ‘Ieri, rachete ruseşti au lovit teritoriul Poloniei vecine. Ar trebui să existe un răspuns rapid’, a spus Zelenski, fără să ofere nicio dovadă pentru aceste afirmaţii, notează EFE.

Acest atac, a afirmat preşedintele ucrainean, arată adevărata atitudine a Moscovei, care ar trebui să părăsească G20, grupul celor mai dezvoltate ţări din lume: “pentru că Rusia este un terorist şi ne protejăm de ea. Aceasta este realitatea”.

Ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, reprezentând Rusia, se afla acolo la momentul discursului liderului ucrainean, a declarat pentru AFP o sursă prezentă în sală.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, este marele absent de la acest summit, fiind înlocuit de ministrul său de externe, Serghei Lavrov, care a fost prezent în deschiderea summitului, dar care a părăsit Bali marţi seara, la sfârşitul primei zile a reuniunii.

Liderul ucrainean a afirmat încă marţi, la scurt timp după ce incidentul a devenit cunoscut, că explozia din localitatea poloneză Przewodow a fost provocată de rachete ruseşti.

‘S-a întâmplat ceea ce avertizasem de mult timp. Teroarea nu se limitează la frontierele noastre naţionale. Rachete ruseşti au lovit Polonia’, a declarat liderul ucrainean pe contul său de Telegram.

În timp ce NATO a lansat o anchetă asupra incidentului, care a avut loc la doar câţiva kilometri de teritoriul ucrainean, preşedintele american Joe Biden a considerat că este “puţin probabil” ca presupusa rachetă să fi fost lansată din Rusia.

Există indicii că racheta care a lovit un sat din estul Poloniei ar fi fost o rachetă antiaeriană din Ucraina, a declarat preşedintele american Joe Biden liderilor mondiali în timpul unei întâlniri de miercuri, a aflat DPA.

Biden s-a referit la o rachetă a sistemului S-300 în timpul unei reuniuni de urgenţă organizată în marginea summitului G20 din Bali.

În cadrul unui briefing după această reuniune, el a declarat că informaţii preliminare arată că este ‘puţin probabil’ ca racheta să fi fost lansată de pe teritoriul Rusiei.

O rachetă a lovit o fermă din Przewodow, la circa 6 km de frontiera cu Ucraina, la ora locală 15:40 (14:40 GMT) marţi, ucigând două persoane.

Varşovia a confirmat anterior că racheta este de fabricaţie rusească, dar a spus că încă nu este clar cine a lansat-o.

Atât Rusia, cât şi Ucraina utilizează rachete de concepţie sovietică, în contextul în care Moscova continuă războiul declanşat în Ucraina la 24 februarie.

Un consilier al preşedintelui Ucrainei a declarat miercuri că Rusia este de vină pentru orice ‘incidente cu rachete’ după invadarea ţării sale, potrivit Reuters.

‘În opinia mea, este necesar să ne ţinem de o singură logică. Războiul a fost pornit şi este purtat de Rusia. Rusia atacă masiv Ucraina cu rachete de croazieră’, a afirmat Mihailo Podoliak într-un mesaj pe o reţea de socializare.

Rusia a transformat partea de est a continentului european într-un câmp de luptă imprevizibil. Intenţie, mijloace de execuţie, riscuri, escaladare – toate acestea sunt doar Rusia. Şi nu poate exista altă explicaţie pentru orice incidente cu rachete’, a insistat Podoliak.
sursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *