„Ștergeți TikTok acum”. Un tweet publicat de un cont prezentându-se ca cel al grupului Anonymous a transmis un experiment de retro-inginerie care releva anumite date culese de aplicația chineză.

Aplicația TikTok, foarte populară în rândul tinerilor, este văzută ca fiind prea lacomă în privința datelor personale. În Statele Unite, oficialii FBI se tem că Beijingul o va folosi pentru a-și spiona utilizatorii. TikTok este acuzată de spionaj și nerespectarea confidențialității utilizatorilor. Mulți specialiști critică aplicația chineză TikTok pentru modul în care gestionează datele cu caracter personal ale utilizatorilor săi.  India, care reprezintă cea mai mare piață internațională a TikTok, tocmai a interzis serviciul, precum și alte 58 de aplicații chineze din motive de securitate națională și pentru nerespectarea confidențialității indienilor. Senatorii americani speră ca instalarea aplicației să fie interzisă pe dispozitivele guvernamentale, potrivit BFMTV.

Fără permisiunea părinților

Conform unor experimente întreprinse, TikTok ar colecta informații de pe smartphone-ul utilizatorului (model, dimensiunea ecranului, stocare…), despre aplicațiile instalate acolo, precum și de pe alte dispozitive conectate la rețea, cum ar fi un computer sau o tabletă. Anul trecut, proprietarul TikTok, ByteDance, a recunoscut că strămoșul aplicației sale (numit Musical.ly) a colectat în mod ilegal datele unor copii sub vârsta de 13 ani și le-a transmis către terți agenți de publicitate pentru campanii orientate. ByteDance a plătit o amendă de 5,7 milioane USD. O condamnare care nu a schimbat nimic, conform smartradio.ro. La mijlocul lunii mai, 20 de grupuri de protectie a consumatorului pentru copii au depus plângeri la Comisia Federală a Comerțului, autoritatea de reglementare a comerțului din SUA. Aceștia acuză gigantul chinez că a continuat să colecteze datele minorilor, fără permisiunea părinților.

Au fost expuse adresele de e-mail legate de cont

În aprilie, doi dezvoltatori au exploatat un defect și au înlocuit videoclipurile OMS cu informații false despre coronavirus pentru a demonstra vulnerabilitatea rețelei sociale. Defectul a fost legat de utilizarea protocoalelor „http” și nu „https”, care permite transferul rapid de date. În schimb, acestea nu sunt criptate și, prin urmare, sunt vulnerabile. Aceeași observație a făcut autorul experimentului transmis de contul Anonymus. Au fost expuse adresele de e-mail legate de cont, cele utilizate pentru dubla autentificare, precum și numele și data nașterii reale a utilizatorilor.

Un alt incident a provocat recent un scandal. Doi cercetători au descoperit că TikTok abuzează de funcția de ClipBoard a Apple, reluând dezbaterea cu privire la spionajul Chinei. Potrivit Forbes, orice este copiat pe un Mac poate fi, teoretic, citit pe un iPhone. Dacă TikTok este activ pe smartphone în timp ce utilizați Mac-ul, aplicația chineză poate citi toate datele de pe computer, de la mesaje confidențiale la parole. TikTok a dat asigurări că această problemă este legată de un instrument „anti-spam” și că va fi eliminată din noua versiune a aplicației sale.

În ceea ce privește gestionarea datelor cu caracter personal ale utilizatorilor săi și riscurile spionajului, TikTok scoate la iveală același argument. Adică faptul că serverele către care sunt transferate informațiile nu sunt localizate în China…

Sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *