Remdesivir tocmai a devenit primul medicament autorizat la nivelul Uniunii Europene pentru tratamentul împotriva COVID-19.

Cum de s-a ajuns la această recunoaștere? La sfârșitul lunii mai, dr. Fauci, membru marcant al grupului de lucru al Casei Albe privind criza Covid-19, a anunțat rezultate preliminare promițătoare pentru Remdesivir în tratamentul bolii. În ciuda absenței unor studii concludente privind eficacitatea și siguranța moleculei, acest prim anunț a fost suficient pentru a stimula interesul…La începutul lunii mai, Food and Drug Administration (FDA) a autorizat Gilead să distribuie Remdesivir, un tratament care ar trebui să reducă, în medie, cu patru zile spitalizarea pacienților.

Preț valabil numai în SUA

Laboratorul a stabilit un preț pentru formula sa: pentru un pacient „tipic”, costul Remdesivirului va fi de 520 de dolari pe doză (463 euro), sau de 3.120 de dolari (2.775 de euro) pentru o săptămână de tratament. Acest tarif se referă la pacienții asigurați de companii private. Cei dependenți de organismele statului vor plăti ceva mai puțin – 390 USD pe doză, potrivit smartradio.ro. Acest preț este valabil numai în SUA, unde laboratorul este liber să își stabilească prețurile așa cum consideră că este potrivit. Alte state, în special cele cu acoperire medicală universală, pot negocia prețuri mai mici.

În alte țări, precum India sau Bangladesh, unde Gilead a semnat licențe cu producători generici, prețul va fi mult mai mic – se vorbește de 1.000 de dolari (889 euro) pentru o săptămână de tratament. Fabricarea Remdesivir nu prezintă niciun fel de dificultate, iar prețul de producție este de doar 10 dolari pe doză, conform Wall Street Journal. Pentru a explica diferența enormă, Gilead evidențiază costurile ridicate necesare pentru dezvoltarea moleculei. De asemenea, laboratorul asigură că economisirea a câteva zile de spitalizare depășește cu mult costurile tratamentului cu Remdesivir.

Din buzunarele contribuabililor

Mulți nu accepta astfel de justificări. Chiar dacă Gilead a cheltuit mult cu noua sa moleculă, o mare parte din aceste fonduri provin direct din buzunarele contribuabililor.

Potrivit unui studiu citat de site-ul Jacobin, laboratorul a beneficiat, pentru cercetările sale, de 70 de milioane de dolari (62 de milioane de euro) sub formă de subvenții de la Institutul Național de Sănătate. Unii oficiali au criticat această situație, care este totuși frecventă în Statele Unite. „Contribuabilii vor plăti miliarde pentru medicamente la a căror dezvoltare au participat deja financiar”, spune consilierul democrat din Texas, Lloyd Doggett

Sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *