COTAR avertizează: Modificările la legea RCA vor afecta 8 milioane de șoferi. Câți bani vor mai putea primi de la asiguratori

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România anunță că modificările la Legea RCA vor afecta aproximativ 8 milioane de șoferi.

Potrivit reprezentanților COTAR, în România sunt peste 100.000 de procese cu asiguratorii, care pierd în procent de peste 90%. Reprezentanții transportatorilor susțin că, pentru a începe să câștige, asiguratorii vor să schimbe legea în favoarea lor.

„Invocând grija față de consumator, de fapt se va modifica legea astfel încât păgubitul sa primească în mod direct o sumă de bani calculată de către asigurator, în caz de daună, fără ca păgubitul să cunoască valoarea reală a costului de reparație a autovehiculului său avariat,” se arată în comunicatul COTAR.

Practic, dacă asiguratorul va calcula o pagubă de 1.000 de lei, iar la service vor fi cheltuieli cu reparațiile de 4.000 de lei, păgubitul va primi suma stabilită de asigurator și va fi nevoit să plătească reparația din banii proprii, deși plătește asigurare. Asiguratorii doresc să profite în mod legal de lipsa de informare a păgubiților RCA cu privire la soluțiile tehnice necesare reparării autovehiculului și a valorilor reale de reparație, pe care consumatorii nu au de unde să le cunoască atunci când acceptă și semnează oferta subevaluată de despăgubire din partea firmelor de asigurări.

„Toți proprietarii de autovehicule pot fi afectați de propunerea de modificare a Legii RCA venită din partea UNSAR, împotriva consumatorului. Parlamentul României trebuie să aibă în vedere faptul că 8 milioane de proprietari de autovehicule vor fi afectați, precum și o industrie care reprezintă 15% din PIB-ul României și care asigură salariile a peste 500.000 de cetățeni”, explică Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Transportatorii susțin că, din anul 2016 până în anul 2020, 735 de consumatori – persoane fizice au apelat la procedura SalFin. reclamând abuzuri ale firmelor de asigurări, aceștia primind inițial despăgubiri în valoare cumulată de 1.300.979 lei, iar după recalcularea realizată de către conciliatorii SalFin, aceștia au câștigat 4.129.019 lei, de peste 3 ori mai mulți bani decât despagubirea inițială. Valoarea de despăgubire de 1.300.979 lei a fost calculată în baza propriei evaluari a asiguratorului, la fel cum dorește UNSAR, să fie modificată acum legea RCA. Valoarea de despagubire de 4.129.019 lei a rezultat în urma reanalizării dosarelor de daună de către conciliatori independenți.

„De aici rezultă trei concluzii: a. Asiguratorii au calculat cu două treimi mai puțin decât valoarea reală a despăgubirilor; b. Cum aproximativ 90% dintre litigiile instrumentate de SalFin (662 din cei 735 de consumatori) sunt în favoarea consumatorilor, firmele de asigurări câștigând în mai puțin de 10% dintre cazuri, putem concluziona că valoarea medie a „țepelor” date de firmele de asigurări este de 4.271 de lei. Practic, fiecare consumator care s-a adresat la SalFin și a câștigat litigiul (în 90% din cazuri), a fost inițial păcălit cu 4.271 lei de catre asiguratorii care astăzi încearcă să-și legifereze procedura. c. Niciun asigurator nu a fost sancționat de către ASF pentru această evidentă încălcare a legii, motiv pentru care asiguratorii fac exact același lucru în continuare, sub protecția Autorității de Supraveghere Financiară (ASF),” adaugă reprezentanții COTAR.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *