O durere de spate, cu debut brusc și care crește în intensitate, modificările de miros și de aspect ale urinei și dificultățile la urinare sunt semne și simptome care pot indica o afecțiune frecventă a tractului urinar. Litiaza urinară apare atunci când urina este foarte concentrată, fapt care favorizează acumularea de materiale cristaline și de săruri, formând în timp pietre la rinichi. Pe măsură ce cresc în dimensiuni și încep să se deplaseze, calculii renali pot cauza leziuni permanente.

Astfel, netratată la timp, litiaza urinară poate duce la complicații serioase, de la infecție urinară, retenție urinară și pionefroză, până la abces renal sau hidroureter. Pentru a evita astfel de situații, controalele medicale periodice și efectuarea unei ecografii abdominale sunt esențiale în depistarea calculilor renali și în stabilirea tratamentului corespunzător, înainte ca afecțiunea să evolueze.

În prezent, pietrele la rinichi pot fi eliminate și fără bisturiu, pentru că apariția unor tehnologii medicale de ultimă generație oferă numeroase alternative, minim invazive, la chirurgia clasică, deschisă. În funcție de caz și de particularitățile fiecărui pacient în parte, medicul poate recomanda litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL), ureteroscopia semirigidă sau flexibilă cu laser, litotriția cu ultrasunete sau nefrolitotomia percutanată. Chirurgia clasică este utilizată doar în cazurile foarte severe, când rinichiul a fost semnificativ afectat.

Procedura ESWL este un tratament nechirurgical performant, care nu necesită incizii, asigurând distrugerea calculilor renali prin unde de șoc administrate din exterior, de un aparat special. Această metode are o serie de avantaje pentru pacienți: risc redus de complicații, recuperare rapidă, spitalizare de scurtă durată și reluarea activităților cotidiene imediat după intervenție.

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate și la investigații avansate, pentru diagnosticarea rapidă și corectă a litiazei urinare și a altor afecțiuni urologice. În funcție de indicație, pacienții beneficiază la Spitalul Clinic SANADOR de toate metodele disponibile în prezent pentru eliminarea calculilor renali, de la chirurgie clasică până la tratament minim invaziv, prin proceduri endourologice, sau prin metode neinvazive, precum litotriția extracorporală cu unde de șoc.

Procedurile sunt realizate într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară, de medici foarte bine pregătiți și cu vastă experiență în tratamentul litiazei urinare. Pacienții beneficiază de monitorizare postoperatorie și de asistența medicală avansată în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic SANADOR, cu acreditare de categoria I.

sursa: stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *