Ziarul comunist Scânteia Tineretului a publicat în data de 20 mai 1987 fotografiile olimpicilor la matematică, chimie și fizică, printre care se regăsește și cea a lui Nicușor Daniel Dan, cu toate că sub un alt nume.

Documentul care a apărut în spațiul public legat de activitatea lui Nicușor Dan pe când era olimpic la matematică face referire la ura pe care actualul primar general o manifesta față de ”Vasiu Adrian, cu care se afla în concurență la concursurile de matematică”. Motivul care a declanșat ura lui Nicușor pentru Vasiu a fost acela că redactorii de la Scânteia Tineretului i-au încurcat poza, aspect relevat de un alt document care încă nu a apărut, dar avem pagina din ziar.

După cum se observă, sub fotografia lui Nicușor Dan apare numele lui Adrian Vasiu, iar sub fotografia acestuia se află numele actualului primar.

Raportul apărut în spațiul public susține că, înainte de plecarea în Cuba, Nicușor Dan „s-a prezentat la întâlnirile planificate, cu regularitate și a fost prelucrat corespunzător”.

Potrivit documentului, elevul „a manifestat o ură față de Vasiu Adrian cu care se afla în concurență la concursurilor de matematică”. Nicușor Dan a furnizat două note informative despre acesta, dar „fără o valoare informativă deosebită”.

După participarea la olimpiada internațională din Cuba, Nicușor Dan „a mai furnizat o notă informativă cu valoare operativă pe linie de securitate”. În baza acestei notei, Securitatea a decis să-i retragă avizul de deplasare lui Barcau Mugurel Alexandru, din Craiova.

Raportul începe spunând că „În perioada 9-21 iulie 1988 are loc la Canberra, Australia, cea de-a XXIX-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică, la care participă 250 de concurenți din 49 de țări. Republica Socialistă România participă cu un număr de șase concurenți care au fost selecționați de Ministerul Educației și Învățămîntului.

În urma acestui proces și a pregătirilor anterioare, deplasarea este făcută de Vasiu Adrian din Cluj Napoca, Dan Nicușor Daniel din Făgăraș, Faracășanu Octavian Petre din Craiova, Rădulescu Banu Andrei, Moroianu Andrei și Belgun Florin Alexandru din București”.

Dintre cei șase participanți, trei „au avut deplasări care au avut aceleași scopuri, ocazie cu care au făcut obiectul verificărilor și avizelor transmise Ministerului Educației și Învățământului”. Printre cei trei se numără și Nicușor Dan, conform acestui document.

Cine este Adrian Vasiu

Adrian Vasiu este de profesie matematician care predă, din 2007, la Universitatea Binghamton din New York. A studiat matematica atât în România, cât și în America, unde și obținut doctoratul la Universitatea Princeton, în 1994. Vasiu a început să lucreze din 1991 la universități din SUA, Germania și Elveția. Matematicianul Adrian Vasiu a obținut, din 1987 și până în 1998, patru distincții în matematică. Pe acesta ”l-a urât” Nicușor Dan.

Sursa: puterea.ro

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *