Trioul care vrea să schimbe jocurile înUE în favoarea Rusiei: se încearcă o modificare crucială

Țările “simpatizante cu Rusia” cer Uniunii Europene să renunțe la confiscarea activelor rusești înghețate. Această poziție a fost făcută în privat de reprezentanți ai Chinei, Arabiei Saudite și Indoneziei, relatează Politico, citând surse în acest sens.

Aceste trei state au făcut apel la reprezentanții UE să “reziste presiunii din partea Statelor Unite și a Regatului Unit”, care insistă asupra confiscării activelor rusești.

Potrivit unei surse citate, China, Indonezia și Arabia Saudită se tem că acastă confiscare a activelor statului rus “va stabili un precedent” și s-ar putea “dovedi a fi următoarea” pe listă. “Sunt dispus să fiu de acord că rușii ar fi putut cere prietenilor lor să facă tam-tam”, spune un diplomat de rang înalt dintr-o țară din afara UE.

Aceste state ar putea crede, de asemenea, că confiscarea activelor rusești va prelungi și mai mult războiul Rusiei cu Ucraina și le va forța să ia parte la conflict, notează Politico.

Context

De la începutul războiului, aproximativ 280 de miliarde de euro au rămas înghețate în Occident. Majoritatea fondurilor (aproximativ 210 miliarde de euro) sunt deținute în Uniunea Europeană, inclusiv sub formă de numerar și obligațiuni guvernamentale. Autoritățile UE au discutat posibilitatea utilizării acestor fonduri cel puțin din toamna anului 2022.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a propus trimiterea a 90% din veniturile din activele rusești înghețate către Instrumentul european pentru pace, din care sunt alocați acum bani pentru asistența militară acordată Ucrainei.

Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al președintelui rus, a declarat că cei implicați în confiscarea activelor rusești “vor deveni în mod natural ținte ale urmăririi penale timp de mai multe decenii”.
sursa: stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *