Rusia a fost din nou în centrul atenției după ce a fost acuzată că a bruiat sistemul de navigație al unei aeronave RAF la bordul căreia se afla ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps. Incidentul, care a avut loc în apropierea teritoriului rusesc Kaliningrad, a provocat îngrijorări serioase cu privire la agresiunea invizibilă și pericolele asociate cu această nouă tactică subtilă de intimidare.

Purtătorul de cuvânt al premierului Rishi Sunak a confirmat că semnalul GPS al avionului Dassault 900LX Falcon în care călătorea ministrul Shapps a fost bruiat timp de aproximativ 30 de minute. Această acțiune a forțat pilotul aeronavei să recurgă la „metode alternative” pentru a determina locația avionului, compromițând semnificativ securitatea zborului.

Un oficial al Apărării, intervievat de The Times, a subliniat gravitatea acestui incident, afirmând că, deși piloții RAF sunt bine pregătiți pentru astfel de situații, bruierea semnalului GPS reprezintă un risc inutil pentru avioanele civile. Acesta a adăugat că acțiunea Rusiei ar putea pune în pericol viețile oamenilor și a subliniat absența unei scuze acceptabile pentru această încălcare flagrantă a securității aeriene.

În plus, există suspiciuni serioase că Rusia a avut cunoștință de prezența ministrului britanic al Apărării la bordul aeronavei, având în vedere că traiectoria avionului era vizibilă pe site-urile de urmărire a aeronavelor. Această dovadă indică faptul că bruierea semnalului GPS nu a fost doar un act accidental, ci mai degrabă o acțiune deliberată și premeditată.

Acest incident este doar un exemplu recent al comportamentului agresiv și imprevizibil al Rusiei în arena internațională. În ultimii ani, Moscova a folosit diverse tactici pentru a-și afirma puterea și a intimida statele vecine și partenerii occidentali. De la invazii militare și anexări teritoriale la campanii de dezinformare și cyberatacuri, Rusia s-a remarcat ca un actor provocator și destabilizator.

Bruierea semnalului GPS reprezintă acum o nouă armă în arsenalul Rusiei, una care subminează încrederea în tehnologia modernă și ridică întrebări legate de securitatea aviației civile. În timp ce comunitatea internațională reacționează la acest incident și caută modalități de contracarare a acestei amenințări, este clar că Rusia rămâne un adversar formidabil și imprevizibil, iar abordarea sa agresivă trebuie tratată cu seriozitate și fermitate.
sursa:Puterea.ro

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *