Șeful Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi, Eugen Teodorovici, a suprins în această săptămână prin prezența sa la lansarea Blocului Suvernist, partidul lui Ilan Laufer.

Curtea de Conturi a demarat o cercetare disciplinară împotriva lui Eugen Orlando Teodorovici, director în cadrul Autorității de Audit, după ce acesta a participat la lansarea Blocului Suveranist, formațiunea politică a lui Ilan Laufer.

Conform Codului de Conduită Etică și Profesională a personalului Curții de Conturi, auditorii publici externi au obligația de a menține independența politică și de a nu participa la activități cu caracter politic.

Participarea la evenimente politice este considerată o abatere disciplinară, iar conducerea Autorității de Audit s-a autosesizat și a solicitat Comitetului de Etică al Autorității de Audit cercetarea presupuselor fapte.

Comunicatul Curții de Conturi subliniază următoarele aspecte:

  • Teodorovici are interdicția de a face parte din partide politice sau din organizații asimilate acestora.
  • Participarea sa la un eveniment politic ar putea fi considerată o încălcare a principiului neutralității politice.
  • Comitetul de Etică al Autorității de Audit va analiza faptele și va lua o decizie în acest caz.

Eugen Teodorovici, care a preluat funcția de director al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi începând cu data de 1 decembrie 2023, a fost prezent la lansarea Blocului Suveranist în această săptămână.

Chestionat de G4Media.ro, Teodorovici a susținut că participarea sa nu a fost în calitate de membru sau simpatizant al partidului, ci în calitate de moderator. A argumentat că nu încalcă niciun Cod și că nu se află în conflict de interese, afirmând că nu simte niciun fel de teamă sau emoție în acest sens. Pe de altă parte, Ilan Laufer, unul dintre inițiatorii Blocului Suveranist, a declarat că Eugen Teodorovici susține proiectul și va continua să îl sprijine în campania electorală, însă a subliniat că acesta nu este încă membru de partid.

Teodorovici a revenit în funcția de director al Autorității de Audit din Curtea de Conturi la începutul lunii decembrie 2023, după ce anterior ocupase această poziție și demisionase în încercarea de a se implica în afaceri în sectorul privat.

De-a lungul carierei sale, Teodorovici a îndeplinit funcții importante în domeniul guvernamental, fiind ministru al fondurilor europene și al finanțelor publice în guvernele conduse de Victor Ponta și respectiv Viorica Dăncilă. În noiembrie 2019, el a demisionat din PSD împreună cu Viorica Dăncilă, fostul lider al partidului.
sursa:puterea.ro

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *