Ministrul Economiei, Radu Oprea, spune că firma Minvest, care deţine acţiuni în numele statului român în RMGC, controlată de Gabriel Resources, nu are nici fonduri şi nici activitate.

 

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat că Minvest, compania care deține acțiuni în numele statului român în Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), nu are fonduri și nici activitate. Roșia Montană Gold Corporation este deținută de Gabriel Resources, compania care a dat statul român în judecată și care a cerut despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari pentru că a blocat proiectul minier Roșia Montană.

Oprea a fost întrebat dacă Minvest ar urma să suporte o parte din costurile pe care România le are de recuperat de la RMGC în urma procesului pierdut la Tribunalul Arbitral de la Washington. Ministrul a răspuns că este prematur să se facă speculații și că va trebui văzut care sunt pașii pe care RMGC îi va urma.

„Cu certitudine, a fost una dintre cele mai bune veşti pe care le-am primit în ultima vreme faptul că la Curtea Internaţională de Arbitraj statul român a câştigat, ceea ce înseamnă că nu vom avea de plată absolut nimic în acest caz care a durat şi a ţinut agenda publică foarte mulţi ani. Este o companie care nu funcţionează şi nu a funcţionat în fapt de foarte mulţi ani, neavând buget, neavând nici activitate. Vorbesc despre acţionarul minoritar care este în coordonarea Ministerului Economiei. (…) Este o companie care astăzi nu are fonduri, sub nicio formă. Nu prea cred, din ce ştiu eu despre această companie, că ar avea… Dar e un subiect unde cred că ar trebui să vedem care sunt acţiunile imediat următoare. Înţeleg că ar putea să mai fie o cale extraordinară de atac şi atunci nu aş face aceste discuţii în aceste momente”, a afirmat Radu Oprea într-un interviu pentru Europa Liberă.

Ministrul a anunțat totodată că a fost finalizată o strategie pentru dezvoltarea mineritului durabil în România. Strategia prevede că activitățile de minerit se pot desfășura doar în anumite condiții, inclusiv cu acordul comunităților locale.

Oprea a subliniat că strategia nu are legătură cu proiectul Roșia Montană.

Tribunalul arbitral de la Washington a respins vineri pretenţiile reclamanţilor în cazul Roşia Montană, companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), obligând companiile să plătească României cheltuielile de judecată, dar şi dobândă.

”Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului cheltuielile de judecată ale procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc reprezentată de rata de dobânda la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată ale acestuia în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi  928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, aşa cum este reprezentată de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni de la data prezentei hotărâri şi până la plata integrală. Respinge toate celelalte pretenţii formulate de părţi”, se arată în decizie.

Cine sunt parlamentarii din Comisia specială „Roșia Montană“
Sursa:puterea.ro

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *