La Șantierul Naval „Damen” Galați a fost lansată la apă o nouă corvetă, cea de a 4-a construită pentru Marina Militară a Pakistanului, cele patru nave fiind destinate asigurării securității maritime regionale în Oceanul Indian.

La lansarea la apă a noii corvete, a patra care econstruită la Galați pentru flota militară a Pakistanului a participat amiralul Muhammad Amjad Khan Niazi, șeful Serviciului Naval Pakistanez, care s-a referit la buna colaborare cu  Grupul „Damen Shipyards”, dar a apreciat și standardul navelor construite de navaliștii de la „Damen Galați”.

Nava care a fost lansată la apă are la bază cea mai nouă platformă de tip „Offshore Patrol Vessel – OPV 2600”, proiectată și construită în cadrul Grupului „Damen Shipyards”.

Noile corvete din proiectul „OPV 2600” sunt o variantă îmbunătățită a corvetelor din Clasa „Yarmook”, care au mai fost construite la Galați pentru Marina Militară a Pakistanului. Noile corvete diferă de cele livrate în 2019, atât din punctul de vedere a dimensiunilor corpului navei, cât și din punctul de vedere al echipamentelor de navigație și a armamentului de la bord, urmând să fie dotate cu lansatoare de rachete și echipamente pentru purtarea războiului electronic.

Ca și celelalte două corvete construite până acum la Galați tot pentru Pakistan, noile corvete au în dotări facilități pentru utilizarea unui elicopter sau a unei drone de mari dimensiuni (UAV – Unmanned Aerial Vehicle) dar și pentru lansarea unor bărci pneumatice de tip RHIB (rigid-hull inflatable boat) destinate misiunilor speciale.

În 2019, Marina Pakistanului a preluat de la „Damen” Galați două corvete Clasa „Yarmook” și a hotărât suplimentarea contractului

Colaborarea pentru construirea la Galați a corvetelor destinate asigurării siguranței maritime în Oceanul Indian de către Marina Militară a Pakistanului a început în urmă cu 7 ani. Grupul „Damen Shipyards” a semnat, pe 30 iunie 2017, un acord cu Ministerul Apărării din Pakistan, pentru proiectarea și construirea a două corvete multifuncționale pentru marina pakistaneză. „Damen Shipyards” a selectat pentru construirea celor două corvete Șantierul Naval din Galați, care din 2010 s-a specializat în construirea navelor militare.

În baza primului contract, în 2019, Ministerul Apărării din Pakistan a preluat de la Șantierul Naval Galați primele două corvete Clasa „Yarmook”. Pe 17 mai 2019 era preluată corveta „PNS Yarmook”, iar pe 3 septembrie 2019 era preluată corveta „PNS Tabuk”.

Cele două corvete construite la Galați au intrat în serviciu în 2020 și și-au demonstrat peformanțele tehnice în operațiunile din Oceanul Indian și autoritățile pakistaneze au luat decizia suplimentării programului construirii navelor militare la Galați, solicitând construirea a încă două corvete.

Prima din cele două corvete „OPV 2600” a fost lansată la apă în septembrie, cea de a doua a fost lansată la apă acum.

Potrivit oficialilor din Pakistan, corvetele construite la Galați „vor asigura securitatea maritimă regională în oceanul Indian”

O corvetă Clasa „Yarmook”, din proiectul „Damen” OPV 2600 are un deplasament de 2.300 tdw (tone dead weight), lungimea de 91,3 metri, lățimea de 14,4 metri și un pescaj de 4 metri.

Nava atinge o viteză de 22 noduri, care reprezintă o viteză mare pentru deplasările pe mare.

O corvetă din această clasă are un echipaj format din 138 de marinari și militari.

Potrivit oficialilor marinei pakistaneze, corvetele construite la „Damen” Galați „vor acționa ca multiplicatori de forță în îmbunătățirea capacității marinei de a proteja frontierele maritime și vor oferi mai multă flexibilitate în desfășurarea inițiativei marinei pakistaneze de patrule independente de securitate maritimă regională în Oceanul Indian”. Sorin
sursa:puterea.ro

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *