Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni la București cu conducerea companiei Google, care s-a arătat interesată să participe la licitația pentru realizarea cloud-ului guvernamental al României.

Așadar, cei mai mari jucători în domeniul IT își arată interesul pentru dezvoltarea cloud-ului guvernamental al României. Premierul Marcel Ciolacu a avut luni o întrevedere cu reprezentanții companiei Google, care au venit la București pentru a își arăta interesul pentru proiectul Guvernului României. Reprezentanții gigantului din IT vor să se implice în realizarea cloud-ului guvernamental, dar s-au arătat interesați și de amenajarea unui centru de date în România.

Licitația pentru implementarea infrastructurii de cloud guvernamental va fi lansată în luna februarie, în urma discuțiilor cu Comisia Europeană, a anunțat recent ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

Anunțul vine în contextul în care Parlamentul României a suferit recent o breșă de securitate, fiind compromise peste 300 de documente, din care unele confidențiale, cu date personale ale angajaților și demnitarilor, inclusiv ale premierului Ciolacu.

Google nu este singurul gigant care și-a arătat interesul. Pentru realizarea cloud-ului guvernamental și-a oferit serviciile potrivit profit.ro, și celălalt jucător mare de pe piața IT, respectiv Microsoft, cel mai mare producător de software din lume. Și reprezentanții Microsoft s-au declarat interesați să investească într-un data center din Otopeni.

Platforma de cloud guvernamental va deveni complet operațională la 31 decembrie 2025 și va necesita fonduri totale de 374,73 milioane de euro (1,866 miliarde de lei), acoperite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se arată într-un proiect de act normativ al Executivului.

Mai exact, pentru anul 2023, din totalul planului de investiții, bugetul alocat însumează 674,63 milioane de lei, iar pentru anul 2024 se preconizează suma 779,3 milioane de lei, urmând ca în anul 2025 să se mai înregistreze cheltuieli de 412,225 milioane de lei.

„Infrastructura IT existentă în prezent în cadrul instituțiilor care livrează servicii publice digitale este inadecvată, fragmentată, depășită din punct de vedere tehnologic, cu nivel redus de interconectare și grad scăzut de securitate cibernetică. Prin implementarea investiției vor fi asigurate infrastructura, tehnologiile și operarea cloud-ului guvernamental pentru viitoarele aplicații ale instituțiilor publice în cloud prin furnizarea de servicii IaaS, PaaS și SaaS într-un mod unitar, standardizat, eficient și adaptat cerințelor utilizatorilor finali, firme și/sau cetățeni. Operațional, cloud-ul guvernamental va funcționa cu asigurarea elasticității specifice tehnologiilor de cloud computing și, respectiv, a disponibilității ridicate prin implementarea a două centre de date principale și două centre de date secundare, de nivel Tier III/IV by design. Realizarea celor două centre de date secundare, interoperabile cu cele două centre de date principale, este necesară pentru asigurarea cerințelor tehnice și legale de business continuity și disaster recovery”, se arată într-un document oficial.

La cloud-ul guvernamental se preconizează că vor avea acces cel puțin 30 de autorități și instituții publice din România.
sursa:puterea.ro

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *