Marcel Ciolacu  a anunțat lista măsurilor destinate fermierilor care și-au strigat doleanțele în stradă. Premierul a dat asigurări că subvenția acordată pentru motorina utilizată în agricultură se va majora. De asemenea, acesta a precizat că vor fi acordați 100 de euro per animal, în cazul crescătorilor de vite și bivolițe. De un sprijin vor beneficia și crescătorii de porci și păsări.

Marcel Ciolacu, anunț pentru fermierii din România

După valul de proteste în care agricultorii din România și au strigat nemulțumirile, Guvernul a anunțat măsurile care să le sprijine activitatea.

Marcel Ciolacu a precizat că subvenția pentru motorină în agricultură va fi majorată. De asemenea, transportatorii ar urma să primească un sprijin de la stat.

„Adoptăm azi noi acte normative în sprijinul fermierilor, stabilite împreună cu aceștia. După sprijinul de 100 de euro pe hectar pentru fermierii din sectorul vegetal afectați grav de războiul din Ucraina, venim cu o schemă similară pentru crescătorii de animale. Acordăm 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne și bivolițe, plus sume proporționale și crescătorilor de porci și păsări. ”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu, noi decizii după protestele de amploare ale fermierilor. Ce le oferă statul
Protest. Sursa foto: Facebook

Sumele ar trebui să compenseze cheltuielile fermierilor

Șeful Executivului a subliniat că sumele acordate fermierilor vor compensa creșterea prețurilor la furaje,combustibil și utilități. De asemenea, sprijinul ar trebui să compenseze și cheltuielile legate de forța de muncă. Per total, Guvernul va aloca 72 de milioane de euro pentru sectorul crescătorilor de animale.

„Sunt bani necesari pentru a compensa creșterea preţurilor la furaje, combustibili, utilități și forță de muncă. În total, alocăm peste 72 de milioane de euro crescătorilor de animale. Îi asigur pe fermierii români că vom continua să adoptăm toate deciziiile necesare pentru a-i susține”, a adăugat premierul.

Marcel Ciolacu, lămuriri legate de majorarea subvenției pentru motorina folosită în sectorul agricol

Șeful Executivului a oferit și lămuriri legate de actualizarea subvenției pentru motorină folosită în sectorul agricol.  Acesta a precizat că fermierii din România vor beneficia de valoarea maximă disponibilă în acest moment, respectiv de doi lei pe litru.

„Tot astăzi, actualizăm subvenția pentru motorina folosită în agricultură în 2024. Astfel, sprijinul acordat va crește la valoarea maximă posibilă, adică 2 lei pe litru. Asta înseamnă că fermierii vor primi în total ca subvenție 25% din costul cu motorina folosită în lucrările agricole”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu, noi decizii după protestele de amploare ale fermierilor. Ce le oferă statul
Protest al fermierilor. Sursa foto: Facebook/ Primar localitatea Bosanci

Guvernul rezolvă una dintre solicitările transportatorilor

Transportatorii care au ieșit în stradă în ultimele zile, au primit răspuns pentru una dintre solicitările făcute Guvernului. Astfel, aceștia nu vor mai fi amendați după expirarea rovinietei, în contexul în care există momente în care petrec ore în șir la cozile din vamă.

„ Modificăm cadrul legal astfel încât șoferii de TIR să nu mai fie amendați pentru expirarea rovinietei atunci când pierd zile în șir la cozi în vamă. Consider că acesta este gestul corect până venim cu o altă rezolvare din setul de măsuri agreate cu transportatorii, cea a culoarelor dedicate la frontieră și în Portul Constanța”, a subliniat premierul.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, Marcel Ciolacu a amintit de suplimentarea numărului de bilete de tratament pentru pensionarii din România.

Sursa:EVZ.ro