În contextul discuțiilor purtate de conducerea ASF cu reprezentanții transportatorilor și cu cei ai companiilor de asigurări, soluțiile identificate pentru protejarea asiguraților RCA încep să se concretizeze.

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat astăzi, 25 ianuarie, că soluțiile identificate pentru protejarea asiguraților RCA încep să se concretizeze.

Noua formulă de calcul a primei recomandate pentru categoria asiguraților cu risc ridicat

Una dintre aceste soluții este noua formulă de calcul a primei recomandate pentru categoria asiguraților cu risc ridicat, persoane fizice și juridice, care dețin autovehicule de transport cu o masă maximă autorizată mai mare de 16 tone. Această formulă este operațională, fiind deja emise de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) mai multe oferte în acest sens.

Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA

O altă măsură importantă este posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA. Această măsură va fi cuprinsă în Proiectul de lege care asigură transpunerea prevederilor Directivei 2021/2118/CE, care este deja înregistrat la Senatul României și urmează să parcurgă etapele necesare în cadrul procesului legislativ.

Certificatul de daunalitate și monitorizarea electronică a valabilității RCA

Proiectul de lege mai prevede și introducerea certificatului de daunalitate, care va fi eliberat de fiecare companie de asigurări și care va cuprinde informații despre daunele înregistrate de asigurat în ultimii cinci ani. De asemenea, proiectul prevede monitorizarea electronică prin rețeaua de camere de supraveghere în trafic a valabilității RCA.

Efectuarea plății primei RCA în rate și introducerea franșizei

ASF a anunțat că va introduce și alte măsuri care vor viza reducerea efortului financiar al potențialilor asigurați. Printre acestea se numără efectuarea plății primei RCA în rate indiferent de nivelul acesteia, posibilitatea diminuării valorii primei prin introducerea franșizei plătibilă doar în caz de daună și alte elemente care privesc reducerea efortului financiar al potențialilor asigurați.

Revizuirea Normei nr. 20/2017

ASF a demarat deja procesul de revizuire a Normei nr. 20/2017, necesar ca urmare a modificărilor ce vor fi aduse prin proiectul de lege privind transpunerea Directivei 2021/2118/CE. Termenul estimativ de elaborare este de 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial al României a proiectului de Lege, iar termenul de implementare a dispozițiilor este de 30 de zile după publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României.

Continuarea măsurilor de stabilizare a pieței RCA

ASF a declarat că va continua să identifice și să implementeze măsuri, pe termen mediu și lung, necesare stabilizării pieței RCA și protejării drepturilor și intereselor consumatorilor (persoane fizice și persoane juridice).

Măsurile anunțate de ASF reprezintă un pas important în direcția stabilizării pieței RCA și protejării drepturilor și intereselor consumatorilor. Acestea vor contribui la reducerea costurilor asigurării RCA pentru asigurații cu risc ridicat, la facilitarea accesului la asigurare și la creșterea gradului de protecție al consumatorilor în cazul producerii unui eveniment asigurat.

sursa:puterea.ro

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *