Ikea a lansat o campanie publicitară, pentru un model bibliotecă, inspirată din criza guvernamentală cu care se confruntă Portugalia. Premierul Antonio Costa și guvernul său au fost obligați să demisioneze, în luna noiembrie, pe fondul unui caz de corupție. Șeful de cabinet al prim-ministrului, Vítor Escária, a fost arestat după ce i s-a descoperit, în bibliotecă, 75.800 de euro.

reclama
Sursa foto: captura video

Ikea dă lovitura după căderea guvernului. Gigantul suedez a profitat de criza politică pentru a-și promova una dintre biblioteci, într-un mod ironic. De câtva timp, pe străzile din Portugalia a apărut un panou publicitar, care face reclamă la mobilier, cu următorul slogan:

„Bună pentru depozitarea cărților sau pentru … 75.800 de euro”.

Iar sloganul celor de la Ikea a prins la cetățenii portughezi care s-au amuzat și au preluat reclama distribuind-o pe rețelele de socializare. Lucru care a provocat un oarecare deranj în rândul politicienilor locali. Doar că aceștia nu pot scoate panoul de pe stradă, deși ar dori să o facă. Spre deosebire de ce se petrece în România, cetățenii portughezi sunt mult mai sensibili când vine vorba despre libertatea de exprimare.

Criza politică din care s-a inspirat Ikea a dus la demisia guvernului, dizolvarea parlamentului și alegeri anticipate. Drept care, văzând panoul, politicienii strâng din dinți și zâmbesc acru. Nu-și permit să-i irite și mai mult pe alegătorii care nu văd cu ochi buni corupția la nivel guvernamental.

Reclama a provocat o reacție în lanț

Campania publicitară a celor de la Ikea a provocat un șir de reacții în lanț. Rețelele de socializare au fost inundate de glume și meme, la care gigantul suedez nici nu visa. Cetățenii fac bancuri pe seama celor 75.800 de euro descoperiți de procurori în biblioteca lui Vitor Escária. Cazul de corupție suscită un interes imens în toată țara, iar campania Ikea îl amplifică

De altfel, de aici s-au inspirat și alții. Filiala portugheză a editurii internaționale Penguin a prezentat o colecție de cărți însoțită de un slogan similar celui lansat de Ikea.

„Ne mai lipsesc 75.800 de euro”, au transmis editorii.

Premierul portughez Antonio Costa a demisionat
Premierul portughez Antonio Costa a demisionat Sursa foto: Wikipedia

Ikea a ajuns subiect de discuții politice

Dacă politicienii nu-și permit să ia poziție direct, împotriva reclamei ironice, o fac în schimb liderii de opinie. Sunt dintre cei care acuză compania suedeză că face jocul partidelor de extremă dreapta. Aceștia par dispuși să treacă cu vederea actul de corupție, dar nu și ironia celor de la Ikea. Mai ales că se rostogolește precum un bulgăre de zăpadă.

Contestatarii au ajuns să-l atace pe fondatorul firmei suedeze, Ingvar Kamprad, făcând referire la trecutul său nazist. Dezbaterea este în toi, iar cele două scandaluri se întrețin reciproc. Populația este din ce în ce mai nemulțumită de corupția din fostul guvern.

Drept urmare, pentru a liniști spiritele, Consiliul de Stat coordonat de președintele Republicii, Marcelo Rebelo de Sousa, a convocat noi alegeri pentru 10 martie 2024, după cum relatează publicația italiană la Provincia Pavese

sursa:EVZ.ro