Igor Ghirkin (Strelkov) a fost condamnat la patru ani de închisoare după un proces de judecată care a durat cinci săptămâni.

Tribunalul municipal din Moscova l-a găsit vinovat de incitare la activități extremiste. Ghirkin a pledat nevinovat.

De asemenea, instanța i-a interzis lui Strelkov să se conecteze la internet timp de trei ani. Avocatul Alexandr Molohov, care îl apără pe Strelkov, a declarat pentru Interfax că verdictul va fi contestat.

Igor Ghirkin
Igor Ghirkin/Sursa foto: arhiva EVZ

Reţinerea lui Igor Ghirkin

Fostul lider și ministru al Apărării al republicilor din Donbas şi unul din iniţiatorii războiului din 2014 în regiune, Igor Ghirkin (cunoscut şi ca Strelkov), a fost reţinut la 26 iulie, în apartamentul său din Moscova.

Igor Ghirkin era cunoscut în ultima perioadă pentru critica adusă la adresa lui Vladimir Puțin şi a lui Serghei Şoigu. A susţinut rebeliunea Wagner şi l-a criticat pe Evgheni Prigojin pentru că a oprit rebeliunea înainte să ajungă la Moscova.

Arestarea lui Ghirkin ar fi fost făcută în baza unui denunţ al fostului deputat şi doctor al PMC Wagner, Dmitri Petrovski. Acesta a recunoscut că a scris un denunţ pe numele lui Ghirkin.

„Da, am scris o declarație în urmă cu patru zile. Și da, sunt într-adevăr un angajat al PMC Wagner, am plecat într-o călătorie de afaceri de două ori ca chirurg. El strânge donații mari, aparent, pentru a ne ajuta copiii.

Dar nu spune despre ultimele cuvinte la adresa președintelui nostru, Vladimir Putin. Consider că insultarea șefului statului este o crimă. Nu pot spune încă sigur dacă a fost reţinut în baza denunţului meu. Dar sper că eu am fost cel care a stabilit cursul cauzei”, a spus Petrovski într-un comentariu pentru publicația YARINFORM.

I-a cerut lui Putin să demisioneze

A doua zi după rebeliunea Wagner, Igor Strelkov-Ghirkin i-a cerut lui Vladimir Puțin să-şi dea demisia. Sau cel puţin să se pregătească de o nouă etapă a rebeliunii începută de Wagner. Declaraţia a fost făcută la, 25 iunie, în cadrul conferinţei „Clubului Patrioților Furiosi”, condusă de Igor Ghirkin.

Teroristul care a declanşat războiul din Donbas , le-a spus camarazilor săi de arme că, în pofida deturnării rebeliunii lui Prigojin, în Rusia a avut loc o lovitură de stat.

„Subliniez că nu a fost o tentativă de lovitură de stat. Ci o lovitură de stat. De ce? Pentru că în urma acestei rebeliuni, care a avut rădăcini foarte serioase în afara grupului Wagner, a avut loc o redistribuire serioasă a centrelor de putere a Federației Ruse.

Până acum, acest lucru nu a fost. Chiar dacă acum domnul Șoigu şi domnul Gherasimov își păstrează posturile. Ei nu vor avea puterea enormă pe care au avut-o până acum”, a spus Ghirkin.

La începutul lunii iunie a anului trecut, , Igor Strelkov-Ghirkin a prezis, într-o înregistrare video, prăbușirea Rusiei. El s-a arătat încrezător că dictatorul rus Vladimir Putin se va confrunta cu soarta lui Muammar Gaddafi.

Vladimir Putin, gest controversat. Temutul lider rus s-a scufundat într-un bazin cu apă rece
Vladimir Putin / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Igor Ghirkin versus Vladimir Putin. Duelul care nu a avut loc

Fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) implicat în organizarea anexării Crimeii şi a trupelor proruse din estul Ucrainei în 2014, Igor Ghirkin a anunţat în luna mai că un nou grup din care face parte împreună cu alţi naţionalişti ruşi a decis să facă pasul intrării în politică.

Într-o mişcare de opoziţie care să prevină colapsul Rusiei în faţa bulversărilor interne. Rezultate în urma campaniei militare ratate din Ucraina.

Fiind în închisoare, Igor Ghirkin şi-a anunţat candidatura la preşedinţia Rusiei în anul 2024.

Ultranaţionalistul a fost eliminat din cursa prezidenţială de către regimul de la Kremlin. El este al doilea potenţial candidat la prezidenţiale. Eliminat din cursă, după jurnalista Ekaterina Dunţova

Meduza scrie  că 556de persoane au semnat în favoarea candidaturii lui Igor Ghirkin. Minimul necesar fiind de 500 de semnături.

sursa:EVZ.ro