Agricultorii francezi au ieșit în stradă, după modelul celor din Germania și România. Principalul sindicat agricol francez a anunţat că acţiunile se vor desfăşura cât timp va fi necesar. Sindicaliștii au cerut „răspunsuri concrete” în faţa „disperării” fermierilor. Urmează o întâlnire între agricultorii din stradă și noul premier Gabriel Attal, relatează France Presse.
Agricultorii francezi protestează

Reprezentanții sindicatelor din agricultură susțin că vor protesta câtă vreme va fi nevoie. Fermierii au blocat mai multe șosele din țară, în provincia provincia sud-vestică Occitania.

„Vă pot spune că începând de astăzi şi toată săptămâna şi atât timp cât va fi necesar un anumit număr de acţiuni se vor desfăşura”, a declarat liderul sindicatului FNSEA, Arnaud Rousseau.
Agricultorii cer ca guvernul condus de Gabriel Attal să vină în întâmpinarea cerințelor pe care le-au formulat. În caz contrar, amenință cu „o mare mișcare agricolă”.

Dacă guvernul „nu ne vine în întâmpinare (…), am putea fi la începutul unei mari mişcări agricole”, a avertizat la rândul său liderul sindicatului Tineri agricultori, Arnaud Gaillot.

 

Fermierii blochează mai multe autostrăzi

Încă de săptămâna trecută, agricultorii au blocat o porțiune din autostrada A64 din sud-vestul Franţei. Luni, în prima zi a săptămânii, fermieriiau blocat accesul în centrala nucleară de la Golfech şi accesul pe autostrada A9 din sud. Fermierii francezi protestează împotriva taxelor pe care trebuie să le plătească. De asemenea, nu sunt de acord cu normele de mediu pe care le consideră prea stricte.

Pe de altă parte, guvernul francez se teme de extinderea protestelor. Aceasta în condițiile în care agricultorii din Olanda şi până în România, trecând prin Polonia şi Germania, își intensifică acțiunile. Ei acuză creșterea taxelor și pactul european Green Deal. Revoltele vin pe fondul creșterii inflaţiei şi a concurenței importurilor din Ucraina.

Și Marea Britanie se confruntă cu mișcări de protest. Agricultorii din Regatul Unit au organizat o manifestaţie în faţa parlamentului de la Londra.

 

Agricultorii pun în pericol europarlamentarele

Cu mai puțin de cinci luni înaintea alegerilor europarlamentare, partidele de opoziţie se dau pe lângă agricultorii nemulțumiți. În Franţa, atât dreapta cât şi stânga au cerut guvernului să renunţe la creşterea taxelor pentru carburanţii din agricultură.

Președintele formaţiunii de extremă dreapta Adunarea Naţională, Jordan Bardella, a criticat „Europa lui Macron care vrea moartea agriculturii noastre”.
sursa:EVZ.ro