Israel, propunere de ultim moment pentru încetarea focului

Israel a întâmpinat dificultăți în a-și atinge obiectivul în Gaza și anume de a elimina complet gruparea Hamas. Deși, războiul a intrat în cea de-a patra lună, IDF nu a reușit să captureze sau să elimine liderii importanți ai grupării teroriste, care se află, de obicei, în alte țări. Iar aproximativ 70% din forța de luptă Hamas a rămas intactă.

Eliberarea fâșiei Gaza de teroriști ar putea slăbi influența Hamas asupra zonei afectate de război și totodată, ar permite Israelului să-și îndrepte atenția asupra altor ținte din străinătate. Este știut faptul că importanți oficiali Hamas se adăpostesc în Qatar sau Liban. La începutul acestui an un lider important Hamas din Beirut a murit în urma unei lovituri aeriene.

Israel propune un nou acord pentru încetarea ostilităților în Gaza
Sursa foto: X

Liderii Hamas trebuie să părăsească făşia Gaza

Propunerea ca liderii Hamas să părăseacă Fâşia Gaza a fost inclusă de oficialii din Israel într-un plan mai amplu de negocieri pentru încetarea focului discutat de cel puțin două ori în ultimele 14 zile. Prima dată, luna trecută la Varșovia de către directorul Mossad și ulterior la Doha în cursul acestei luni.

Acordul vine în contexul în care diplomații depun eforturi semnificative pentru suspendarea temporară a focului și implicit eliberarea ostaticilor despre care se spune că încă ar mai fi în viață.

Liderul Hamas poartă noi negocieri pentru încetarea focului în Gaza
Sursa foto: Britannica

Israel nu și-a îndeplinit obiectivele asumate

În această săptămână, Brett McGurk, înaltul oficial al Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, va ajunge în Egipt și Qatar pentru discuții suplimentare. Diplomații americani au precizat că negocierile recente dintre Hamas și Israel reprezintă un pas important în dinamica războiului. însă un acord de pace nu pare iminent.

Propunerea înaintată de Israel ca liderii Hamas să părăsească Gaza este puţin probabil să fie acceptată de Hamas. În plus, o delegație a grupării a s-a deplasat la Moscova pentru a negocia o posibilă eliberare a ostaticilor. Printre care se află și trei cetățeni ruși, potrivit CNN.

sursa:EVZ.ro