Se anticipază o confruntare strânsă între Trump și Haley. Mai strânsă chiar decât rezultatul de săptămâna trecută din Iowa. În acea competiție, Trump a învins-o pe Haley, fostul său ambasador la Națiunile Unite, și pe celălalt rival rămas, guvernatorul Floridei,Ron DeSantis, cu o diferență de 30 de puncte procentuale în cadrul caucusurilor (adunări electorale) din acel stat.

Ce mize are Donald Trump în viitorul cursei prezidenţiale SUA

Fostul președinte a susținut mitinguri în New Hampshire aproape în fiecare zi în perioada premergătoare alegerilor primare. Ritmul activ este neobișnuit pentru un candidat, care de obicei preferă să-și aleagă cu grijă locurile de campanie.

Cu toate acestea, există un motiv simplu pentru care Trump dorea această abordare. El și consilierii săi își propun să o convingă atât pe Nikki Haley, cât și pe alegătorii și susținătorii ei, că această cursă s-a încheiat și că Trump va fi candidatul unic, după retragerea lui DeSantis.
În cazul unei victorii semnificative împotriva lui Haley, Trump ar putea interpreta acest rezultat ca un semn că a parcurs deja o distanță considerabilă spre obținerea nominalizării.

Cu toate astea, echipa lui Trump este conștientă că un rezultat strâns ar transmite un semnal opus. O parte semnificativă a electoratului republican încă mai caută o alternativă.

În cazul unei performanțe solide a lui Haley, aceasta ar primi un impuls esențial înaintea alegerilor primare de luna viitoare din statul său natal, Carolina de Sud. În plus, resursele financiare ar continua, cel mai probabil, să susțină candidatura ei.

Deși acest scenariu ar fi cel mai puțin favorabil pentru Trump, acesta ar rămâne favorit în cursa pentru nominalizare, indiferent de situație.

Donald Trump mai are un singur adversar. Sursa Foto -Dreamstime

Ce mize are Nikky Haley în viitorul cursei prezidenţiale SUA

O victorie a lui Haley în New Hampshire ar constitui un veritabil cutremur politic. Această schimbare radicală de situație ar estompa aura care a înconjurat figura lui Trump în ultimele luni.

Ulterior, Haley ar putea orienta atenția către Carolina de Sud, prezentându-se ca o alternativă credibilă la Trump. Și argumentând că ea reprezintă viitorul partidului, în timp ce el reprezintă trecutul. Această confruntare ar fi strânsă, iar rezultatul final ar fi incert.

 Deși o clasare la limită pe locul doi nu ar produce aceleași efecte, ar oferi totuși lui Haley șansa de a susține că votul anti-Trump ar trebui să se coaguleze în jurul ei, în special acum că DeSantis a ieșit din cursă.

Sondajele au indicat că susținătorii lui DeSantis sunt mai predispuși să îl sprijine pe Trump decât pe Haley.

Este încă incert dacă o prezență puternică în New Hampshire îi va ajuta în cele din urmă să concureze cu Trump în Carolina de Sud și în continuare. Dar ar avea un motiv legitim pentru a rămâne în luptă.

Pe de altă parte, o victorie covârșitoare a lui Trump ar fi devastatoare pentru Haley. Aceasta ar demonstra că sprijinul lui Trump este atât de puternic în rândurile întregului partid, încât șansele de a-l îndepărta ar fi reduse la minimum.

Cum este sistemul de vot pentru alegerile prezidențiale în SUA

Sistemul de vot din SUA se diferențiază de cel al altor state. Țara utilizează un sistem de vot denumit colegiu electoral. Acesta atribuie fiecărui stat un număr specific de voturi în funcție de reprezentanții săi din Congres.

Prin urmare, state precum California și Texas beneficiază de un număr mai mare de voturi decât statele precum Dakota de Nord și Dakota de Sud. O excepție notabilă o reprezintă districtul Columbia. Acesta dispune de trei electori, deși nu are niciun membru cu drept de vot în Congres.

În total, în Statele Unite există 538 de electori. Un candidat trebuie să obțină votul a 270 dintre aceștia pentru a deveni următorul președinte al țării.
În cazul în care un candidat câștigă cele mai multe voturi într-un stat, el primește automat voturile electorale aferente acelui stat.

Viitorul președinte al Statelor Unite își preia funcția în luna ianuarie a anului următor.

Sursa:EVZ.ro