Lumea rămâne un loc plin de mistere și secrete neștiute, iar un grup de oameni de știință de la Universitățile Utrecht din Țările de Jos și Birmingham, Marea Britanie, a făcut o descoperire de senzație pentru secolul al XXI-lea.

Experții au găsit dovezi ale existenței continentului pierdut Argoland, necunoscut, care s-a desprins de Australia în urmă cu 155 de milioane de ani, publicând un studiu pe 19 octombrie 2023 în revista Science Direct.

Dovezi privind vechiul continent Argoland, o masa de pământ lungă de 5.000 de kilometri, au fost descoperite sub Oceanul Indian, potrivit Daily Mail, citat de ziare.com.

Geologii au presupus de mai mult timp că Argoland ar trebui să existe din cauza unui gol masiv în Australia de Vest, dar până acum dovezile au fost doar circumstanțiale.

O echipă de experți de la Universitatea Utrecht din Țările de Jos și de la Universitatea Birmingham, Marea Britanie, a reconstituit istoria Argolandei, descoperind că porțiunea de pământ de 3.100 de mile (5.000 km) a călătorit în Asia de Sud și acum se află la mai mult de 5.400 de metri sub suprafața Oceanului Indian.

Dovezile geologice magnetice și structurale de-a lungul fundului mării locale au sugerat că fragmentul gigant de pământ s-a separat prin deplasarea plăcilor tectonice care alcătuiesc scoarța terestră înainte de a se mișca spre nord și vest spre Asia de Sud-Est.

Cercetătorii au folosit o reconstrucție computerizată

Eldert Advokaat, de la departamentul de științe ale pământului de la Universitatea din Utrecht, a spus: „Situația din Asia de Sud-Est este foarte diferită de locuri precum Africa și America de Sud, unde un continent s-a rupt în două bucăți. Argoland s-a împărțit în multe părți diferite. Asta ne-a împiedicat viziunea asupra călătoriei continentului”.

Cercetătorii au folosit o reconstrucție computerizată bazată pe dovezile geologice existente pentru a picta o imagine a modului în care Argoland s-a rupt în mai multe bucăți, stabilindu-se în jurul Indoneziei și Myanmar-ului moderne.

Mai degrabă decât o singură masă de pământ, ei au găsit multe bucăți mai mici care s-au strâns împreună de-a lungul a milioane de ani, de-a lungul istoriei geologice.

Prin soluționarea acestui mister, geologii au completat o lipsă semnificativă de cunoștințe, adăugând un nou context la corpul de dovezi cu privire la modul în care munții, insulele și geologia submarină s-au conturat.

Prin revizuirea arhitecturii „mega-unităților” tectonice cunoscute din sud-estul Asiei și nord-vestul Australiei, echipa a reunit rămășițe împrăștiate din ceea ce a cuprins odată Argoland și a propus cum s-au îndepărtat atât de departe de locul lor original.

 

Sursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *