În România această măsură ar putea fi considerată ‘naționalistă’: Franţa va înăspri controalele asupra investiţiilor străine în firmele locale

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, s-a angajat să întărească controalele asupra investiţiilor străine în companiile ţării, pentru a proteja industriile strategice, transmite Bloomberg, relatează Agerpres.

Vor fi incluse în sectoarele strategice firmele implicate în extragerea şi procesarea materiilor prime esenţiale. De asemenea, vor fi extinse controalele la sucursalele franceze ale firmelor străine, pentru a se lua măsuri în cazul eludării controalelor, a explicat oficialul francez, în timpul vizitei în Departamentul Haute-Savoie.
Acesta a adăugat: “Potenţialul pentru furtul de tehnologie şi know-how nu a fost niciodată mai ridicat”.

Poziția Franței

Franţa vrea să menţină plafonul de 10% (redus de la 25%) la care sunt declanşate controale la entităţile din afara Europei care achiziţionează participaţii în firmele strategice. Anul trecut, au fost examinate 325 dosare, în creştere de la 137 în 2017, a explicat ministrul francez de Finanţe.

Conform unui document consultat recent de Reuters, şi ministrul german al Economiei, Robert Habeck, vrea să înăsprească procedura de examinare a investiţiilor străine cu o nouă lege al cărei obiectiv va fi consolidarea securităţii economice.

Eforturile vin în condiţiile în care autorităţile de la Berlin cer companiilor să-şi reducă dependenţa de China iar Executivul verifică dacă actualul set de reglementări este suficient pentru a încuraja aceste politici.

De asemenea, eforturile reflectă politicile mai extinse ale Occidentului de a-şi reduce dependenţa strategică de China – pe care autorităţile o numesc “de-risking” (reducere a riscurilor), pe fondul sporirii temerilor legate de extinderea Chinei în regiunea indo-pacifică şi posibile perturbări ale lanţurilor de aprovizionare.

“În ultimii ani, revizuirea investiţiilor a dobândit o importanţă enormă în Germania, Europa şi pe plan internaţional”, se arată în document.

Ca parte a revizuirii legislaţiei, vor fi verificate investiţiile în care un investitor obţine acces la tehnologiile sau bunurile unei companii germane mai degrabă prin acorduri contractuale decât prin achiziţionarea drepturilor de vot, procedură care deja este verificată.

În plus, autorităţile de la Berlin iau în considerare verificarea semnificaţiei securităţii noilor fabrici construite în Germania de firmele străine, se arată în document.
sursa:stiripesurse

 

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *