Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de canicula miercuri pentru Bucureşti şi opt judeţe. De asemenea, anunţă val de căldură în cea mai mare parte a ţării, exceptând zona de nord.

Conform ANM, a fost emisă avertizare cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat valabilă miercuri pentru judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Ilfov şi municipiul Bucureşti.
”În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Ilfov şi municipiul Bucureşti se vor înregistra temperaturi maxime de 37…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi”, precizează ANM.

O avertizare cod galben de val de căldură şi disconfort termic ridicat a fost emisă pentru o mare parte a ţării, exceptând regiunile nordice.

”Valul de căldură va persista în Banat, Crişana, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi jumătatea sudică a Moldovei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade, iar minimele se vor încadra între 17 şi 23 de grade”, indică meteorologii.

Cod galben de furtună

De asemenea, pentru intervalul 23 august, ora 10:00 – 24 august, ora 03:00 este semnalată instabilitate atmosferică în mai multe zone.

”În Maramureş, Moldova, cea mai mare parte a Crişanei şi Transilvaniei, precum şi în nord-estul Munteniei şi nordul Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h), vijelii, descărcări electrice, averse torenţiale şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp”, transmite ANM, care precizează că manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse şi în restul regiunilor.

content-image

Cod galben de caniculă și joi

În vestul, sud-vestul și sudul teritoriului valul de căldură se va menține. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade, iar minimele se vor încadra între 17 și 22 de grade.

Valul de căldură se va intensifica din nou spre sfârșitul săptămânii.

content-image

sursa:stiripesurse

 

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *