Temperaturi extreme în Franța: Primul cod roşu din acest an

Franţa a emis luni o atenţionare cod roşu de caniculă, valabilă pentru patru regiuni din sudul ţării, ceea ce permite autorităţilor locale să anuleze evenimente şi să suspende unele servicii publice, în caz de necesitate, transmite Reuters, informează Agerpres.

Departamentele vizate de codul roşu sunt Rhone, Drome, Ardeche şi Haute-Loire, a declarat reporterilor ministrul Mediului, Christophe Bechu.

Atenţionarea a intrat în vigoare la ora locală 16:00.

Este a şasea oară când Meteo France a emis un cod roşu – menit să protejeze populaţia în perioadele caracterizate de condiţii meteorologice extreme -, aceasta fiind totodată prima atenţionare de acest nivel din acest an.

În prima parte a zilei de luni, Meteo France a emis un cod portocaliu – nivelul inferior – valabil pentru jumătate din teritoriul ţării, indicând că temperaturile se vor situa între 35 şi 38 de grade Celsius în majoritatea departamentelor afectate. Valori maxime de până la 41 de grade Celsius au fost prognozate pentru zone din sud-vest şi în Valea Ronului.

Potrivit prognozelor, temperaturile ar putea atinge valori între 40 şi 42 de grade Celsius marţi după-amiază, în departamentele sudice Ardeche, Drome, Vaucluse şi Gard, conform Meteo France.

În Italia, Ministerul Sănătăţii a anunţat luni că a fost emisă o atenţionare cod roşu de caniculă care vizează 17 oraşe începând de miercuri – în creştere faţă de 12 oraşe, luni – pe fondul celui de-al treilea val de căldură care loveşte ţara de la debutul lunii iulie, transmite agenţia ANSA.

Potrivit acestei avertizări, chiar şi persoanele cu o formă fizică bună sau tinerii sunt sfătuiţi să se ferească de soare între orele 10:00 şi 18:00.

Cele 12 oraşe italiene vizate de atenţionarea cod roşu începând de luni sunt: Bologna, Bolzano, Brescia, Florenţa, Frosinone, Latina, Palermo, Perugia, Rieti, Roma, Torino şi Verona. (ANSA).

Autorităţile din Ungaria au emis la rândul lor, luni, o atenţionare de caniculă de gradul doi, corespunzător codului portocaliu. Potrivit agenţiei MTI, medicul-şef a emis atenţionarea de gradul doi pentru întreaga ţară începând de luni de la 14:00 până joi la miezul nopţii.

În timpul atenţionărilor de caniculă, populaţia este sfătuită să stea în locuri răcoroase şi să evite efort fizic între orele 11:00 şi 17:00, se precizează în comunicatul medicului-şef. Acesta avertizează asupra pericolelor caniculei în special pentru bătrâni, copii şi lucrătorii care depun efort fizic.
sursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *