Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, demontează argumentele liberalilor pentru comasarea alegerilor locale și parlamentare, într-un comentariu publicat pe Digi24.ro.

Extrase din comentariul lui Dîncu:

– De câteva săptămâni, liberalii au început un asalt asupra regulilor jocului electoral. Văzând lupta aceasta, ai zice că viitorul României depinde de asta, că o comasare ar asigura succesul PNNR și democrația sănătoasă din țară ar fi salvată. Dincolo de solidaritatea noastră mecanică de alianță, funcțională doar în cazuri individual definite, se cuvine să analizăm câteva dintre argumentele care sunt aduse pentru comasarea alegerilor în 2024.

– Toată suflarea galben-albastră a început să invoce un sondaj în care 67% dintre români sunt de acord cu comasarea alegerilor. Credeți că subiecții unui chestionar ar putea recunoaște vreodată că nu sunt destul de inteligenți pentru a manevra niște buletine de vot?

– Am auzit argumentul ”oboselii” electorale, dar haideți să fim sinceri! Nici vorbă de oboseală electorală, poate avem doar o ”oboseală” politică. Nu mersul la vot i-a obosit pe oameni, ci comportamentele politice ale celor pe care i-au votat, ale politicienilor care-i sfidează de trei decenii. Absenteismul nu este din cauză că oamenilor le este lene să meargă la alegeri, ci pentru că nu se mai recunosc în lideri, nu văd proiecte care să-i intereseze, nu se recunosc în programele politice; oamenii nu merg la vot pentru că sunt nemulțumiți de corupție sau de clientelismul politic.

– Am auzit și argumentul economie de bani. În condițiile în care ultimele patru scrutinuri au costat 516 milioane de euro, dacă am comasa alegerile generale cu cele locale am economisi 260 de milioane și, ne mai spun sursele invocate deontologic de presă, că asta ar însemna ”52 km de autostradă la câmpie, 33-37 km într-o zonă deluroasă ori 9-10 km de autostradă montană”. Am putea să ne tăvălim de râs dacă nu ar fi destul de trist.

– Una dintre ideile despre acest subiect, scăpate pe surse, este că un an cu mai multe alegeri înseamnă instabilitate politică, lucru pe care l-a spus și Președintele României. Da, alegerile înseamnă instabilitate, chiar acesta este rolul lor, instabilitate și schimbare. Adică esența democrației.

– Argumentul securității mi-a părut, însă, cel mai hilar. Ar fi poate acesta un motiv să amânăm alegerile până regiunea va reveni la stabilitate și se va termina războiul de la graniță? Din nou, nu îmi vine să glumesc cu această idee. Aceasta ”instabilitate” creează legitimitate pentru cei care sunt aleși, după fiecare rundă de alegeri urmează un scurt val de optimism (din păcate, prea scurt) și putem spune că această instabilitate este o instabilitate bună, fondatoare unei stabilități viitoare.

– Ideea că oamenii își pot pierde interesul fiind mai multe valuri de alegeri nu se verifică deoarece, chiar cu valuri mai puține, am avut la alegerile din 2020 o prezență foarte mică: la locale a fost 46%, iar la parlamentare 31%. Dacă facem o cuplare a alegerilor, poate că generalele pot scădea, prin influența lor, și legitimitatea aleșilor locali, care beneficiază totuși de o prezență rezonabilă a oamenilor la vot. Diferența de încredere între politicienii centrali și cei locali este colosală, iar căpușarea încrederii primarilor de către cei de la centru nu este corectă și poate scădea chiar din legitimitatea aleșilor locali.

– Da, se poate mări mandatul alesului local, dar nu retroactiv, ci doar pentru mandatele viitoare. Cred că nu trebuie să fii mare jurist ca să înțelegi acest lucru. Democrația noastră este destul de șubredă și nu cred că este cazul să o falsificăm prin experimente de genul schimbării regulilor jocului electoral. Perioada în care trebuie să mergi în fața electoratului, pentru a da socoteală, ar trebui să fie una de sărbătoare. Colegii noștri de coaliție, au un avantaj față de noi, cei de la PSD sau față de alte partide care nici măcar nu au ajuns în zona puterii. Avantajul constă în faptul că sunt deja aproape 3 ani de când au avut comanda țării: Președintele, premierul și guvernul. Sigur au ce să arate, se vor putea justifica separat, la europarlamentare, locale, generale și prezidențiale. Lucrurile bune făcute se vor fi acumulat și cele greșite se vor scădea din capitalul electoral. Au și avantajul că și-au găsit și parteneri de guvernare pe care pot da vina și cu care se duelează zilnic, la nivelul discursului. Au avantajul unui Președinte care va sprijini partidul în alegeri, așa cum a făcut-o mereu, chiar dacă nu va fi asta chiar curat constituțional. Bine, asta poate fi și o sabie cu două tăișuri, dar vom vedea la alegeri.

– Nu cred că frica de AUR și suveraniști ar trebui să ducă la căutarea de aranjamente și practici imorale de falsificare a democrației. Trebuie să adunăm cu toții curajul de a ne privi cu sinceritate în oglinda votului și să ne reinventăm dacă vedem că unele lucruri nu funcționează. Și PNL și PSD au trecut prin momente complicate și au reușit să iasă din gropi electorale doar cu ajutorul oamenilor care i-au re-creditat cu încredere. Un lucru pe care l-am învățat din experiența ultimilor 25 de ani: când liderilor politici le este frică, fac cele mai mari greșeli; greșeli care, uneori, duc la pieire și dispariție.
sursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *