Dmitri Peskov „minte pur şi simplu” atunci când acuză Washingtonul că se află în spatele unui presupus atac cu drone ucrainean, a declarat joi un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Casa Albă a negat orice implicare într-un presupus atac cu drone asupra Kremlinului, după ce purtătorul de cuvânt al Rusiei, Dmitri Peskov, a acuzat Washingtonul că a îndrumat Ucraina să lanseze atacul.

„Nu avem nicio legătură cu această afacere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţionale al Casei Albe, John Kirby. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, „minte pur şi simplu” cu privire la acest subiect, a spus Kirby.

Peskov, secretarul de presă al lui Vladimir Putin, a declarat miercuri că „deciziile cu privire la astfel de atacuri nu sunt luate la Kiev, ci la Washington”. „Kievul face doar ceea ce i se spune să facă”, a adăugat el.

Rusia susține că Ucraina a efectuat un „atac terorist”

Moscova afirmă că a interceptat două drone ucrainene ce vizau Kremlinul, denunţând o tentativă de asasinat împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, cel mai spectaculos atac imputat Kievului de la începutul ofensivei ruse.

Washingtonul se abţine deocamdată să se pronunţe asupra circumstanţelor precise ale acestui incident, însă şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a îndemnat miercuri ca toate acuzaţiile Moscovei cu privire la acest presupus atac ucrainean să fie primite „cu multă precauţie”.

Casa Albă: În mod cert, noi nu le dictăm modul în care ei se apără

În ceea ce priveşte ucrainenii, John Kirby a declarat: „În mod cert, noi nu le dictăm modul în care ei se apără sau operaţiunile pe care ei le întreprind. Însă noi le-am spus clar, public şi în privat, că nu încurajăm şi nu contribuim la lovituri în afara Ucrainei”.

SUA conduc o coaliţie occidentală de susţinere a Kievului după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, în februarie 2022, şi şi-au sporit livrările de armament.

Miercuri, Washingtonul a anunţat o nouă livrare de muniţii, rachete şi obuze către Ucraina, în valoare totală de 300 milioane de dolari.

Armata ucraineană are tot ce are nevoie pentru a lansa o contraofensivă, atât în termeni de echipament cât şi de formare, a mai declarat joi John Kirby, potrivit arabnews.com.

sursa:EVZ.ro

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *