Preşedintele Joe Biden a anunţat miercuri că SUA vor trimite 31 de tancuri de luptă Abrams în Ucraina şi a subliniat că această decizie nu trebuie interpretată ca un gest ofensiv la adresa Rusiei, ci un ajutor pe care aliaţii îl acordă Ucrainei pentru a se apăra, anunță news.ro.

Cele 31 de Abrams vor forma un batalion complet de tancuri, a precizat Biden.

Pentru ca tancurile Abrams să ajungă la destinaţie va dura luni de zile, au declarat înalţi oficiali ai administraţiei, citaţi de CNN, iar trupele ucrainene vor avea nevoie de o pregătire amplă pentru a le opera şi a le întreţine. SUA trebuie să apeleze la lanţuri de aprovizionare complicate pentru componentele necesare pentru aceste tancuri.

Încă de săptămâna trecută, înalţi oficiali americani au citat aceste obstacole ca fiind bariere în calea furnizării vehiculelor către Ucraina. Cu toate acestea, după o perioadă de negocieri diplomatice cu Germania, care a spus că va trimite tancurile sale Leopard 2 Ucrainei doar dacă Statele Unite vor oferi Abrams, Biden şi-a dat acordul pentru trimiterea vehiculelor.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Preşedintele Joe Biden este aşteptat să facă declaraţii la Casa Albă referitoare la sprijinul SUA pentru Ucraina. El ar putea anunţa că SUA trimit, la rândul lor, tancuri de luptă Abrams la Kiev, după ce Berlinul a anunţat o măsură similară în privinţa tancurilor sale Leopard 2.

Înainte de a venit la declaraţii, preşedintele american a discutat cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, cu premierul italian, Giorgia Meloni, şi cu omologul său britanic, Rishi Sunak, despre cooperarea strânsă dintre aceste ţări în ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei, potrivit Casei Albe.

SUA sunt pe cale să se ofere să livreze Kievului un număr semnificativ de tancuri Abrams proprii, într-o răsturnare de situaţie care ar putea avea implicaţii semnificative pentru eforturile Ucrainei de a respinge forţele ruseşti.

Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a avut miercuri o convorbire telefonică cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a transmis acesta pe Twitter.

“Am discutat despre rezultatele Ramstein 8, despre consolidarea în continuare a armatei ucrainene, inclusiv despre livrările de tancuri şi întreţinerea noului armament”, a declarat oficialul ucrainean, adăugând că “mai multe veşti bune” vor fi anunţate în curând.

 

 

Sursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *