Sezonul gripal actual prezintă o cronologie mai neobișnuită și se dovedește a fi mai agresiv decât sezoanele pre-pandemice, spune dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”: mai e timp pentru vaccinare.

Emisfera nordică se confruntă cu o circulație a gripei neobișnuită, cu un un debut devansat al sezonului gripal 2022-2023 și cu creșteri rapide ale numărului de cazuri, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Specialiștii avertizează că gripa sezonieră, împreună cu alte infecții virale, cum ar fi VRS și COVID-19, sunt de așteptat să aibă un impact mare asupra serviciilor de sănătate și asupra populației. Acest lucru evidențiază cât de important este ca persoanele din grupurile cu risc ridicat să se vaccineze, pe tot parcursul sezonului, împotriva gripei și COVID-19, precum și ca toată lumea să se protejeze împotriva infecțiilor virale.

Este nevoie de 10 până la 14 zile după vaccinare pentru ca organismul să dezvolte răspuns imunitar și protecție. Prin urmare, majoritatea țărilor încep imunizarea la începutul toamnei. De cele mai multe ori, sezonul gripal nu începe înainte de jumătatea lunii noiembrie și durează, de obicei, până la sfârșitul lunii mai a anului următor , scrie Mediafax.

„Sezonul gripal actual prezintă o cronologie mai neobișnuită și se dovedește a fi mai agresiv decât sezoanele pre-pandemice, cel mai probabil din cauza expunerii reduse a populației la virusul gripal și a măsurilor de siguranță sporite din timpul pandemiei de COVID-19. Există, în mod evident, o creștere a numărului de cazuri și, cel mai probabil, această tendință ascendentă se va menține și în următoarele săptămâni. Există, totodată, și un risc crescut de co-infecție, în contextul circulației intense și a altor virusuri în această perioadă. De aceea, nu este prea târziu să ne vaccinăm împotriva gripei. Având în vedere că sezonul gripal este încă într-un stadiu incipient și probabil că vom vedea un vârf între sfârșitul lunii ianuarie și mijlocul lunii februarie, mai este timp pentru a oferi o protecție sporită publicului prin vaccinarea antigripală. Vaccinarea s-a dovedit a fi cea mai eficientă măsură de protejare a populației împotriva gripei și a complicațiilor acesteia, motiv pentru care vaccinarea populației, în special a persoanelor din categoriile cu risc ridicat, ar trebui extinsă. Vaccinul gripal ne protejează de infecții și îi protejează și pe cei din jurul nostru care sunt mai predispuși la complicații severe”, declară dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.
sursa:stiripesurse

By Editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *