Disputa pe mărirea pensiilor din coaliția de guvernare, dar și faptul că au fost avansate tot felul de procente, fără a se lua o decizie, a dus la un adevărat scandal în PNL.

Mai mulți membri din conducerea partidului l-au criticat pe Nicolae Ciucă că nu a susținut mai ferm poziția PNL în ceea ce privește mărirea pensiilor. Totul după ce premierul a anunțat în timpul ședinței PNL o mărire la pensiilor de 6,2% și ajutoare suplimentare pentru cei cu venituri mici. Această soluție ar fi fost agreată și de liderul PSD Marcel Ciolacu.

Critici dure în ședință

Mai mulți membri marcanți au PNL au fost însă revoltați de anunțul lui Nicolae Ciucă, mai ales că au susținut public în ultima perioadă o mărire de 15% a pensiilor.

Nicolae Ciucă: Am discutat cu Marcel și consider că pensiile ar trebui să crească cu 6,2% pentru toți și apoi, progresiv, în funcție de venit, să dăm ajutoare astfel încât anvelopa totală să fie de 15%.

Alina Gorghiu: Nu mi se pare corect ca noi să ieșim și să spunem 15%, așa cum a spus și domnul președinte, și pentru că spune Marcel. Poate că data viitoare când vă întâlniți ne anunțați și pe noi. Să știm ce discutați ca să nu mai ieșim să comentăm altceva.

Rareș Bogdan: Păi cum vine asta? Până acum PSD a ieșit cu 10%, acum vorbim de 6,2%? Noi am spus că susținem 15%! Nu e treaba noastră, e treaba ministrului de Finanțe să găsească bani! Mama mea are pensie de 3500 de lei. Ce să îi spun?

Dan Motreanu: 15% transpus în buzunar nici nu e 15%, oricum! Nu acoperă inflația în întregime!

Raluca Turcan: Majorarea pensiilor care să acopere în integralitate rata inflației. Nu este numai o obligație morală, ci și una legală! O majorare cu 15% a punctului de pensie este posibilă bugetar în anul 2023. Ne încadrăm fără probleme și în deficitul bugetar asumat, precum și în plafonul de 9,4% din PIB, despre care tot se vaită ministrul Muncii.

Adrian Cozma: Nu suntem de acord cu așa ceva! Să fie 15% pentru toată lumea! De două luni mă duc la TV și spun 15%. Ce sunt? Papagal?

Florin Cîțu: Se pare că Marcel, cum spuneți dumneavoastră, a găsit bani să nu mai majoreze impozitele pe clădiri cu 50%, dar bani pentru contractele part-time nu a mai găsit Marcel.

Lucian Bode: Să îl lăsăm pe domnul președinte să se conecteze și să răspundă. Până atunci să trecem la un alt punct pe ordinea de zi, se arată în stenogramele de la întânirea PNL, publicate de antena3.ro.

Ultima variantă

Ultima variantă a coaliției presupune o mărire a pensiilor de 6,2% și ajutoare suplimentare pentru vârstnicii cu un venit mai mic de 2.000 de lei pe lună. Nimic nu este însă bătut în cuie

Unul dintre acestea este cel pentru încălzire, care va fi acordat de două ori în 2023. O dată în ianuarie, pentru anul 2022 și încă o dată în septembrie, pentru anul 2023. Vor fi două tranșe de câte 700 de lei pentru toți pensionarii cu venituri lunare sub 2.000 de lei.

Tot această categorie de pensionari ar urma să primească și voucherele sociale pentru alimentate. Valoarea acestora se va menține de 250 de lei, acordați o dată la două luni.

Sursa:evz