Toţi liderii ţărilor NATO s-au pripit să atace Rusia și să se declare solidari cu Polonia, ba chiar dispuşi „să apere fiecare centimetru de pâmânt” al ţărilor Alianţei, așa cum a declarat ministrul de Externe al Estoniei.

Politicienii români, prinși în ofsaid

Așa cum era de așteptat, politicienii români nu au rămas în urmă cu excesul de zel. Ne-am trezit cu o rar întâlnită viteză de reacție a președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului avea cel mai probabil informații că nu Rusia este în spatele incidentului, însă a preferat să posteze un mesaj pe Twitter de solidaritate cu Polonia în fața unui pericol rusesc care a fost infirmat ulterior chiar din gura președintelui american. „Orice lider politic își păstrează calmul, nu se aruncă”, a comentat invitatul lui Robert Turcescu în podcastul EVZ Play de miercuri.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Ion Cristoiu consideră că șeful statului, dar și mulți alți lideri mondiali cum ar fi șefa de la Bruxelles, Ursula von der Leyen, au comis o gafă, întrucât mesajul virulent al președintelui Zelenski contra rușilor s-a dovedit în final o reacție demagogică. Zelenski a dovedit că nu mai poate avea credibilitate, a observat reputatul gazetar. Fondatorul Evenimentului Zilei și-a exprimat convingerea că președintele Ucrainei știa că nu e vorba de un atac al Rusiei.

Viitorul premier, prins cu lecțiile nefăcute

Pe de altă parte, alt politician autohton care a comis o gafă de zile mari este președintele social-democraților, a remarcat reputatul gazetar. Acesta a fost chestionat de moderatorul emisiunii dacă este normal din punct de vedere politic să te antepronunți în direct, la o emisiune de maximă audiență în prime time (emisiunea lui Victor Ciutacu de la România TV) că țara va reacționa imediat dacă e o provocare a rușilor. Cunoscutul jurnalist și analist politic a avertizat că declarațiile lui Marcel Ciolacu ne puteau costa mult.

sursa foto: Twitter

„Ciolacu e normal? Dacă era premier, ne vâra într-un război. (…)  Am un personaj pe care îl simpatizez, e domnul Ciolacu. Explicați-mi și mie, el vorbea fără să gândească? Nu putea să zică bă, nu știu? El e politician? Chiar dacă era așa, nu poți să spui… Omul n-a venit pregătit.(…) Ciutacu i-a pus o știre făcută de România TV, nu făcută de CNN. El nici nu știa, l-a prins în emisiune. E viitorul premier al României. Nu putea să zică nu știu cum a zis și Biden sau cum a zis Macron, verificăm?”, a comentat gazetarul în studioul EVZ-Capital