Sancțiunile aplicate de SUA și Uniunea Europeană încep să se simtă în Federația Rusă. Tot mai mulți participanți la sistemul bancar rusesc rămân fără capacitatea de a face decontări în dolari, după ce au fost interzise tranzacționările, scrie dcnews.ro

 

 

 

De la sfârșitul lunii iulie, American Citigroup și JPMorgan trimit scrisori către instituțiile de credit rusești cu privire la închiderea conturilor de corespondent, fără de care operațiunile în moneda americană sunt imposibile, relatează Frank Media , citând manageri de vârf și surse familiare cu situația.

Băncile americane sunt gata să facă excepții doar pentru Gazprombank, prin care se fac plăți pentru gaz, și structurile Bursei din Moscova, în special Centrul Național de Compensare.

În general, JPMorgan lasă conturi de corespondent doar pentru câțiva jucători, spun sursele Frank Media.

Politica Citigroup este similară: se discută despre închiderea conturilor de corespondent pentru toată lumea, cu excepția GPB și a Moscow Exchange, a declarat o altă sursă pentru Frank Media, potrivit The Moscow Times.

Închiderea conturilor de corespondent valutar înseamnă că băncile au riscuri crescute de obligații valutare față de clienți, explică una dintre surse. Înainte de începerea războiului, persoanele fizice și juridice dețineau 280,7 miliarde de dolari în conturi de valută străină din Rusia. Totodată, banca poate pierde oricând activele valutare care asigură aceste obligații, având în vedere cât de repede sunt înăsprite sancțiunile.

Banca Centrală se teme și de un scenariu mai radical – sancțiuni împotriva Centrului Național de Compensare, în urma cărora Bursa din Moscova nu va mai putea efectua tranzacții valutare. Tranzacționarea cu dolarul va fi de facto paralizată, iar băncile vor fi în imposibilitatea de a mai determina cursul.

În acest caz, Banca Centrală lucrează cu băncile pentru a crea o platformă în care vor curge cotațiile valutare, iar cursul va fi determinat pe baza datelor de la cei mai mari 10 participanți, au declarat pentru Forbes surse familiare cu poziția autorității de reglementare, scrie dcnews.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *