Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a susținut un discurs prin videoconferinţă membrilor Uniunii Africane. Acesta a spus de altfel că vrea “să intensifice” dialogul cu statele membre ale Uniunii Africane, numind în viitor un “reprezentant special al Ucrainei pentru Africa”, scrie agerpres.ro

 

 

 

“Africa este ostatica celor care au început războiul împotriva statului nostru”, a spus Zelenski într-un discurs prin videoconferinţă adresat membrilor Uniunii Africane (UA).

Nivelul “incorect” al preţurilor alimentare “provocate de războiul rusesc (…) se face simţit în mod dureros pe toate continentele”, a deplâns preşedintele ucrainean.

El a indicat că “negocieri dificile” sunt în prezent în curs pentru a debloca porturile ucrainene, unde milioane de tone de cereale nu pot fi în prezent exportate către Africa din cauza blocadei flotei ruse la Marea Neagră.

“Nu există încă progrese”, a recunoscut el, estimând că “criza alimentară în lume va dura atâta timp cât va continua acest război colonial”.

 

Ruşii “au nevoie de această criză”, a afirmat Zelenski. “Ei o agravează înt-un mod deliberat”.

“Nu a fost găsit încă niciun instrument veritabil pentru a ne asigura că Rusia nu atacă porturile din nou”, a deplâns Volodimir Zelenski, pentru care “a scăpa de ameninţarea foametei” este “misiunea numărul unu”.

Ucraina, împreună cu partenerii săi, “încearcă să construiască o nouă logistică de aprovizionare” cu cereale către ţările africane şi alte continente, a mai spus el, “organizaţiile internaţionale nefiind în măsură să influenţeze” Rusia, potrivit lui, “pentru a restabili securitatea (alimentară) internaţională”.

Volodimir Zelenski a spus de altfel că vrea “să intensifice” dialogul cu statele membre ale Uniunii Africane, numind în viitor un “reprezentant special al Ucrainei pentru Africa”.

El a propus, de asemenea, pregătirea unei “mari conferinţe politice şi economice Ucraina – Africa”.

Preşedintele senegalez Macky Sall, care asigură în prezent preşedinţia UA, a salutat pe Twitter “discursul prietenos” al lui Zelenski de luni, reafirmând că “Africa rămâne ataşată respectării dreptului internaţional, soluţionării paşnice a conflictelor şi libertăţii comerţului”, scrie agerpres.ro

 

sursa foto – facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *