Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România, Nicolae Sitaru, susține că anul agricol 2022 nu începe cu auspicii prea bune, începe cu secetă, cu preţuri foarte mari la îngrăşăminte şi energie, dar speră ca o producţie bună să acopere toate aceste greutăţi, scrie AGERPRES.

 

“Anul agricol 2022 începe cu secetă, începe cu preţuri foarte mari la îngrăşăminte, cu preţuri mari la energie, dar sperăm să ne salveze o producţie care să acopere toate aceste greutăţi cu care începem anul agricol. Venim după un an agricol bun, care a fost precedat de o catastrofă în zona noastră, un an 2020 cu secetă. În 2021 s-au mai echilibrat fermierii, dar începem 2022 cu o nouă provocare, destul de imprevizibilă.

Nu ştim nici noi ce impact va avea în preţuri. Noi sperăm, ca toţi agricultorii care suntem nişte oameni optimişti, să putem acoperi prin producţia noastră aceste măriri exagerate de preţuri. Sunt unele preţuri la energie care au crescut de la 300% la 1000%, ceea ce este insuportabil. În funcţie de tehnologiile folosite, de activitatea economică pe care o prestăm, lucrurile stau diferit, iar în unele zone stau foarte, foarte prost, pentru că acolo unde este zootehnie şi este viaţă trebuie să ai consum de energie şi plăteşti de 4-5-6 ori mai scump. Este aproape imposibil să rezişti”, a spus Nicolae Sitaru.

Acesta susţine că împreună cu autorităţile trebuie găsite soluţii pentru a face faţă acestor provocări, în special măsuri pentru încurajarea industriei alimentare, astfel încât pe rafturile magazinelor să existe “cât mai multe alimente sănătoase şi româneşti”, precizează agerpres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *