Prevederile Ordonanței de Urgență publicată deja în Monitorul Oficial se vor aplica începând cu 1 septembrie 2020, când va crește atât punctul de pensie, cât și pensia minimă. Există însă un mare DAR…

Pentru că, în cazul punctului de pensie, majorarea va fi mai mică decât cea stabilită prin viitoare Lege a pensiilor publice. Ca atare, punctul de pensie va creşte cu 14% și va ajunge, de la 1.265 lei la 1.442 lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 177 de lei. Și pensia minimă va fi majorată cu 14% și va ajunge la 800 de lei, față de 704 lei cât este în prezent.

Prin viitoarea Lege a pensiilor, punctul de pensie urma să fie majorat cu 40%. Ceea ce înseamnă un minus de 26%. Ceea ce înseamnă că în loc de 1.775 de lei, punctul de pensie va fi de 1.442 de lei. Punctul de pensie este important deoarece, conform legii, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie, explică Avocatnet. Astfel, orice creștere a punctului de pensie aduce o creștere a tuturor pensiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *