De la 1 ianuarie legumele și fructele alterate nu mai trebuie să ajungă la groapa de gunoi…Românii vor fi obligați să colecteze separat deșeurile biodegradabile, precum fructele și legumele alterate. Reprezentanții firmelor de salubrizare spun însă că legea nu va putea fi aplicată nici măcar în București, din cauză că nu există stații de compostare pentru deșeurile biodegradabile.

Noile prevederi ar urma să se aplice de la 1 ianuarie.  Cei care nu respectă regulile vor fi amendați cu până la 20 de mii de lei.

Parlamentarii vor ca în gospodării și în cadrul societăților comerciale, deșeuri precum fructele și resturile de fructe, legumele și resturile de legume, plus anumite resturi alimentare, să nu mai fie aruncate în același recipient cu resturile de carne de exemplu și să fie colectate separat, ca hârtia și plasticul. Societățile de salubrizare vor fi obligate să preia aceste deșeuri pentru a fi transformate în compost pentru agricultură. Cine nu va respecta noua lege va fi amendat: cu minim 400 de lei cetățeanul și cu până la 20.000 de lei societățile comerciale, conform Digi24.

Ca să poată fi aplicată de la 1 ianuarie însă, fiecare județ ar trebui să aibă cel puțin o stație de compostare. Nici măcar Bucureștiul nu are

Sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *