Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică că lupta împotriva rasismului nu trebuie să conducă la o rescriere ”plină de ură” a istoriei, în urma protestelor declanşate la nivel mondial de uciderea americanului de culoare George Floyd, de către un ofiţer de poliţie din SUA.

„Vom fi inflexibili în faţa rasismului, a antisemitismului şi a discriminării”, a declarat şeful statului francez, „dar această luptă nobilă este greşită atunci când se transformă în comunitarism, într-o rescriere odioasă sau falsă a trecutului” şi „o luptă inacceptabilă când este acaparată de separatisme”.

„Republica nu va da jos nicio statuie”, a insistat preşedintele Macron.

„Ar trebui mai degrabă să ne uităm la întreaga noastră istorie împreună” a spus preşedintele francez în timpul unei discurs solemn consacrat iniţial luptei împotriva epidemiei noului coronavirus. Şi „în niciun caz să negăm ceea ce suntem”, a adăugat el.

Deşi a recunoscut că există discriminare rasială în societatea franceză, Emmanuel Macron a avertizat împotriva unei contaminări provenind din SUA , unde demonstraţiile sunt însoţite de distrugerea statuilor şi de punerea sub semnul întrebării a unor opere artistice vechi, pe care protestatarii le consideră ofensatoare şi rasiste.

„Suntem o naţiune în care fiecare, indiferent de originea sau religia sa, trebuie să îşi găsească locul. Este aceasta adevărat peste tot şi pentru toată lumea? Nu”, a recunoscut preşedintele francez. „Bătălia noastră trebuie, prin urmare, să continue, să se intensifice pentru a permite obţinerea diplomelor şi a locurilor de muncă care corespund meritelor şi talentelor fiecăruia şi a lupta împotriva faptului că numele, adresa, culoarea pielii încă reduc, prea des, egalitatea de şanse de care fiecare ar trebui să beneficieze”, a spus Macron

Sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *