Alberto Zangrillo este cunoscut în Italia drept “medicul lui Berlusconi”, fiind cel care a ţinut sub observaţie starea de sănătate a fostului şef al guvernului italian. Zangrillo a afirmat că virusul a dispărut din Italia și că a venit timpul să ca italienii să nu mai fie “terorizaţi” inutil…

Afirmațiile medicului au provocat imediat reacţii din partea autorităţilor şi a altor specialişti, potrivit AFP, reacții care, de altfel, sunt binecunoscute și la nivel mondial când vreun medic vrea să spună că virusul dispare încet-încet.

“În realitate, virusul nu mai există din punct de vedere clinic în Italia”, a declarat duminică la postul de televiziune RAI dr. Alberto Zangrillo, directorul spitalului San Raffaele din Milano. “Prelevările efectuate în cursul ultimelor zece zile au arătat o încărcătură virală absolut infinitezimală în termeni cantitativi, în comparaţie cu cele efectuate în urmă cu o lună sau două”, a declarat el. “A venit timpul să încetăm să terorizăm această ţară”, a spus medicul, potrivit ilfattoquotidiano.it.

În aşteptarea probelor ştiinţifice…

Italia iese progresiv din izolare de la începutul lui mai, dornică să-şi relanseze cât mai repede economia şi în special turismul, care ar urma să repornească odată cu deschiderea frontierelor, de la 3 iunie.

Pandemia de COVID-19 s-a soldat cu aproape 33.500 de morţi în trei luni de zile în Italia, cele mai multe cazuri înregistrându-se în nordul ţării şi în special în regiunea Lombardia. “În aşteptarea probelor ştiinţifice care să susţină teza dispariţiei virusului, îi invit pe acei care se declară convinşi de această teză să nu semene confuzie printre italieni”, a afirmat într-un comunicat oficialul din Ministerul Sănătăţii Sandra Zampa, conform Agerpres. Şeful Consiliului naţional al sănătăţii, Franco Locatelli, s-a declarat “perplex” după ce a auzit afirmaţiile lui Zangrillo. “Ajunge să te uiţi la numărul de noi cazuri pozitive confirmate în fiecare zi pentru a constata persistenţa în Italia a noului coronavirus”, a declarat el.

Aplicația pentru contacți

În pofida avertismentelor unora dintre specialiști că virusul dispare, continua în Italia promovarea aplicației pe smartphone de trasare a contacţilor pentru a ajuta la evitarea unei recrudescenţe a virusului continuă. Aplicația a fost de altfel lansată luni în patru dintre cele 20 de regiuni ale ţării, iar altele vor urma în curând.

Numărul zilnic al noilor contaminări oscilează între 300 şi 500. Duminică s-au înregistrat 355 de noi cazuri, majoritatea în Lombardia. Directorul prestigiosului institut al bolilor infecţioase Spallazani de la Roma, Giuseppe Ippolito, a spus la rândul său că nu există nicio dovadă ştiinţifică că virusul a suferit o mutaţie sau a scăzut în putere. Guvernul a avertizat că este una dintre fazele cele mai sensibile ale ieşirii din izolare şi a făcut apel la populaţie să respecte mai mult ca niciodată regulile de distanţare.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *