Protestele care au început în SUA sub sloganul „Black Lives Matter” au transformat țara în scenă de război civil. În State nu a mai fost așa ceva de la asasinarea lui Martin Luther King, în 1968.

Sunt 1500 de arestări (fiica primarului New York-ului, Chiara de Blasio a fost săltată de polițiști sâmbătă noapte în timpul unui protest din apropiere de Union Square), cel puțin 6 morți, mii de soldaţi ai Gărzii naţionale au fost desfăşuraţi în 15 state şi la Washington.

Aflat sub asediu la Casa Albă, președintele Trump a fost mutat de urgență într-un buncăr subteran, în weekend. Donald Trump a fost dus de Secret Service într-un buncăr din Casa Albă. Momentul s-a petrecut vineri noapte, în prima seară de proteste din faţa Casei Albe. Agenţii Secret Service au luat decizia de a-l duce pe preşedintele Statelor Unite ale Americii într-un buncăr securizat din Casa Albă după ce protestatarii începuseră să devină prea violenţi. Informaţia a fost prezentată de New York Times şi confirmată apoi pentru CNN de un oficial al Casei Albe, precum şi de o sursă din rândul ofiţerilor care asigură protecţia preşedintelui.

Au avut ciocniri

Alături de Donald Trump, au mers în buncăr şi prima-doamnă, Melania Trump, precum şi fiul lor Barron Trump, aşa cum o cere protocolul. Decizia a fost luată de Secret Service după ce vineri seară protestatari violenţi au reuşit să pătrundă pentru scurt timp în sediul Departamentului Trezoreriei, situat în imediata vecinătate a Casei Albe.

El a petrecut duminica seara din nou la adăpost, când au avut ciocniri și tiruri cu gaze lacrimogene în apropiere, iar în Washington DC a fost decretată stare de asediu. Pe lângă faptul că un ofițer din Jacksonville a fost înjunghiat în gât, mașini de poliție incendiate, supermarketuri jefuite, de câteva zile, protestatarii se adună și demonstrează în fața Casei Albe și au fost confruntări între ei și Secret Service, serviciul care asigură paza Președinției americane. SUA nu a mai văzut astfel de tulburări de la asasinarea lui Martin Luther King, în 1968.

Acte de terorism domestic

Potrivit CNN, nu a existat nicio acțiune pentru a aborda rasismul instituționalizat în unele unități de poliție sau pentru a reforma un sistem judiciar care, de cele mai multe ori, nu reușește să aducă în față autorii unor astfel de incident. Donald Trump, care este confruntat cu cele mai grave proteste din mandatul său, îi califica pe instigatorii revoltelor drept terorişti și anarhiști. Pe Twitter, Trump a anunțat că ia în considerare să desemneze gruparea militantă de stânga Antifa drept „organizație teroristă”. Procurorul general Bill Barr a declarat că „violențele instigate și executate de Antifa și alte grupări în timpul protestelor sunt acte de terorism domestic și vor fi tratate ca atare”, precizând că  poliţia federală, FBI, a primit misiunea de a-i identifica pe instigatorii la dezordine.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *