Manfred Weber, senior conservator german și șeful grupului de centru-dreapta al PPE din Parlamentul UE, a declarat pentru ziarul german Welt am Sonntag că este în favoarea declarării unei interdicții de 12 luni pentru investitorii chinezi care doresc să cumpere firme europene.

„Companiile chineze, parțial cu sprijinul fondurilor de stat, încearcă din ce în ce mai mult să cumpere companii europene care sunt ieftine care au intrat în dificultăți economice din cauza crizei coronavirusului”, a spus el.

Prin urmare, Uniunea Europeană ar trebui să reacționeze într-un mod coordonat și să pună capăt „ sesiunii de cumpărături ale chinezilor” prin impunerea unui moratoriu de 12 luni asupra vânzărilor companiilor europene, a spus Weber

„Trebuie să fim vigilenţi”

China și UE au lansat negocieri cu privire la un acord global de investiții în 2013. Iar una din condiţii a fost de acces reciproc pe piață și concurență echitabilă.

Liderii chinezi și ai UE sunt pregătiți să se întâlnească la un summit special în septembrie, deși pandemia de coronavirus încă pune sub semnul întrebării dacă ședința se va mai avea loc.

„China va fi cel mai mare concurent în viitor, din punct de vedere economic, social și politic”, a spus Weber.

„China este concurentul strategic pentru Europa, care  dorește să-și extindă puterea cu scopul de a detrona Statele Unite”. Europa ar trebui să ia în serios China, „dar mai ales trebuie să fim vigilenți”, a spus Weber, potrivit celor relatate de jpost.

sursa:evzilei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *