Sunt ore infernale pentru cei care vor să intre sau să iasă din ţară prin vama Nădlac 1, sâmbătă seară. Maşinile se întind pe cozi kilometrice în condiţiile în care numai în ultimele 24 de ore, peste 29 de mii de persoane au trecut frontiera.

Timpul de aşteptare a crescut pentru că cei care se întorc acasă trebuie să completeze declaraţii pe propria răspundere. Autorităţile au decis să deschidă şi în vamă Borş.

Prima etapă de relaxare a măsurilor i-a încurajat pe mulţi români să plece înapoi la muncă în străinătate, însă se şi întorc destui pentru că acum nu mai sunt nevoiţi să intre în carantină. Toate acestea au dus însă la o supraaglomerare a punctului de trecere Nădlac 1, singurul deschis pentru persoane fizice.

Mulţi au pornit pe jos spre vamă, uitând de distanţarea socială.

Radu Stoian, prefect Arad: “Din păcate vin foarte mulţi cetăţeni aduşi de cetăţeni străini până în zona de frontieră. Unii dintre conducătorii auto îi lasa la distanţe considerabile, ei sunt obligaţi să vină pe jos. Țara vecină are puţini lucrători în punctul de frontieră şi nu au capacitatea ca să preia tot fluxul de autoturisme care intenţionează să iasă din ţară”.

Pe sensul de ieșire mașinile erau parcate chiar pe DN7, la intrarea în orașul Nădlac. Coloana se întinde pe 10 km. Au fost însă destui care au încercat să se bage în față aşa că a fost nevoie de intervenția jandarmilor și a polițiștilor. Graba i-a lăsat fără permisul de conducere și au fost și amendați.

Deşi poliţia de frontieră a luat măsuri speciale: a adus mai mulți agenți la lucru şi a deschis toate arterele puhoiul de lume creştea văzând cu ochii.

Alexandra Găvan, purtător de cuvânt al IGPF: “Spune că sunt 4 mii la ieşire pe 6 km şi vreo 3 mii la intrare. Sunt timpi mai mari pentru că se face triaj epidemiologic şi în plus fiecare trebuie să completeze declaraţii pe propria răspundere.”

În plus, cei care pleacă în vest trebuie să le prezinte vameşilor străini diverse documente. Anumite ţări europene au decis că doar cei care au permis de şedere, contract sau permis de muncă pot trece frontieră. Bulgarii, de exemplu, permit tranzitul doar cu un ordin special emis de ministerul de Interne de la Sofia.

Ca să nu fiţi introsi din drum, autorităţile romane va recomanda să verificaţi pe siteul Ministerului Afacerilor Externe condiţiile de călătorie.

sursa:protv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *