Avocatul Poporului: "Proiectul Guvernului privind starea de alertă este NECONSTITUȚIONAL"

Avocatul Poporului, Renate Weber, a vorbit, marți seara, la TVR, despre proiectul de lege trimis de Guvern în parlament cu privire la starea de alertă. Potrivit Avocatului Poporului, amendamentele adoptate marți de majoritatea PSD din Senat au înlăturat cel puţin două motive de neconstituţionalitate.

“Mâine (n. r. miercuri), pe rolul CCR se află sesizarea cu privire la Ordonanța 21/2004, care reglementează starea da alertă. Azi m-am uitat pe ceea ce a ajuns la mine. Fără să știu rezultatul votului de la Senat, aceste amendamente au făcut foarte bine.

Principalele 2 lucruri se referă la faptul că nu există o definiție a stării de alertă, dar și o limită în timp. Guvernul ar restricționa drepturi și libertăți pe un termen nelimitat, dar acest lucru nu este posibil. Nu știu ce va decide CCR, dar proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament avea exact aceleași probleme.

Sa presupunem că mâine Camera Deputaților adoptă această lege. Obligatoriu trebuie să așteptam termenul în care se poate sesiza CCR. Trebuie să treacă acele 2 zile.

Dacă nu se sesizează nimeni, președintele o promulgă, ajunge la Monitorul Oficial, dar tot trebuie apoi să așteptăm 3 zile pentru a intra în vigoare”, a spus Renate Weber.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *