Kim Jong-un

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, i-a adresat un “mesaj verbal” pe tema pandemiei de coronavirus preşedintelui chinez, Xi Jinping, a anunţat vineri agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA.

KCNA nu a oferit detalii despre ce înseamnă aceşti termeni şi dacă cei doi lideri şi-au vorbit direct.

Mesajul era “legat de succesul Chinei în prevenirea infecţiei de COVID-19”, potrivit agenţiei de presă, şi i-a permis lui Kim Jong Un să adreseze un “salut călduros” şefului statului chinez.

Kim Jong Un şi-a făcut o reapariţie foarte remarcată la 2 mai după mai multe săptămâni de speculaţii privind starea lui de sănătate, deoarece nu a fost văzut la 15 aprilie când se sărbătoreşte evenimentul cel mai important din calendarul politic nord-coreean, ziua de naştere a fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene Kim Ir Sen.

Dacă presa internaţională a speculat în legătură cu starea lui de sănătate, chiar moartea sa, Coreea de Sud a indicat destul de repede că nu are niciun motiv să creadă aceste zvonuri.

Vineri, Coreea de Nord a lansat o diatribă împotriva vecinului său de la Sud după o serie de exerciţii militare.

“Asemenea acţiuni nesăbuite ale belicoşilor din sud reprezintă paroxismul confruntării militare ce l-ar lăsa cu gura căscată chiar şi pe stăpânul lor”, a afirmat un purtător de cuvânt militar citat de KCNA.

“Este o provocare gravă pe care nu o vom putea ignora niciodată şi această situaţie necesită o reacţie indispensabilă din partea noastră”, a mai spus el.

Situația liderului nord-coreean

Starea de sănătate a liderului din Coreea de Nord, Kim Jong-un, a fost un subiect amplu dezbătut în ultima perioadă, multe publicații internaționale oferind ipoteze legate de situația în care acesta se află după o operație pe cord.

“Kim Jong-un este în viață și bine. El a rămas în zona Wonsan din 13 aprilie. Până în prezent, nu au fost detectate mișcări suspecte”, a susținut recent Moon Chung-in, cel mai important consilier de politică externă al președintelui sud-coreean Moon Jae-in.

Un raport al Daily NK, un ziar online cu sediul în Coreea de Sud, care se concentrează pe Coreea de Nord, relatează că liderul nord-coreean a suferit o intervenție chirurgicală pe cord din cauza „fumatului excesiv, obezității și a suprasolicitării”.

În urmă cu două săptămâni, mai multe publicații de presă au anunțat că dictatorul din Coreea de Nord a murit sau este pe patul de moarte, fără speranțe de recuperare.

sursa:protv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *