Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat motivul pentru care, în România, sunt raportate ca decese provocate de Covid-19 și acele persoane care sufereau de ani buni de afecțiuni grave, precum cancerul, boli cardiovasculare sau pulmonare.

Nelu Tătaru a precizat că autoritățile din România au decis să raporteze toate persoanele vindecate, dar și cele decedate care au fost infectate cu coronavirus. În această categorie intră, astfel, și acele persoane care sufereau de mai mulți ani de diferite afecțiuni, respectiv care aveau comorbidități, așa cum rezultă și din datele furnizate, zilnic, de Grupul de Comunicare Strategică.

“Trebuie să ne gândim că fiecare din acești decedați avea și infecție cu noul coronavirus. Noi ținem să raportăm orice infecție cu coronavirus. Cei care aveau comorbidități nu le aveau de cu o zi înainte. Le aveau de ani de zile. Faptul că a intervenit o infecție cu coronavirus poate să fi grăbit decesul pentru o boală cronică, dar avea acea infecție cu coronavirus”, a spus Nelu Tătaru, la un post de televiziune.

Ministrul Sănătății a precizat, de asemenea, că 87% dintre persoanele decedate săptămâna trecută, diagnosticate ca fiind infectate cu noul coronavirus, aveau comorbidităţi.

“Noi nu spunem că au murit de coronavirus. Uitaţi-vă că, în ultima săptămână, 87% din cazurile de deces aveau comorbidităţi. Ace boală, leucemia sau boala cronică, nu o avea de ieri, să spun că astăzi a fost momentul în care acea boală a decompensat. Un cumul de factori – infecţia cu coronavirus, precum şi bolile coexistente au dus la deces”, a explicat Nelu Tătaru, potrivit Agerpres.

Numai 13 la sută dintre decedați aveau doar infecția cu Covid-19. Ministrul Sănătăţii susţine că sunt şi persoane care au decedat doar din cauza infecţiei cu noul coronavirus, ca urmare a unei insuficienţe multiple de organe.

“Există. Cele pe care regăsim fără comorbidităţi şi pe care le găsim, să spunem, cu insuficienţă multiplă de organe, iar necropsia ne dezvăluie modificările organelor: pulmonar cerebral sau vascular. Noi când facem raportare prin Grupul de Comunicare Strategică avem şi comorbidităţile la fiecare dintre cei decedaţi. În ultima săptămână, 87% dintre cei decedaţi sunt şi cu comorbidităţi. Practic doar 13% au doar infecţia cu coronavirus”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a adăugat că sunt ţări în Europa, cum este Germania, care raportează doar decesele persoanelor infectate cu coronavirus, dar care nu sufereau de alte afecţiuni.

“Sunt ţări şi ţări în Europa. De exemplu, Germania nu raportează decât cele strict care sunt depistate cu Covid-19, fără comorbidităţi. Cele care au fost cu boli cronice sau neoplazice nu le raportează ca şi decedaţi”, a spus Nelu Tătaru. iar în cazul acestora necropsiile arată modificări ale organelor vitale”, a precizat Nelu Tătaru.

sursa:protv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *