EXPLICAȚIE. De ce mor atâția oameni în Belgia?

Belgia este cea mai afectată țară la nivel mondial când vine vorba de rata mortalității COVID-19, relatează BBC.

Rata mortalității, spre deosebire de numărul total al deceselor, măsoară numărul de persoane decedate raportat la dimensiunea populației.

Președintele Donald Trump a indicat recent un grafic, care arată Belgia în vârf și SUA pe locul șapte, ca urmare a numărului de decese în raport cu mărimea populației.

Belgia are o populație de 11,5 milioane locuitori. Asta înseamnă că 66 de persoane din 100.000 au decedat în țară din cauza COVID-19. În Statele Unite, cu aproape 330 de milioane de locuitori, numărul e de 19 decese cauzate de coronavirus la suta de mii, potrivit datelor Universității John Hopkins, citate de BBC.

Doar că aceste cifre sunt „comparații defectuoase” care au fost „denaturate”, argumentează profesorul Steven Van Gucht, un virolog belgian și purtător de cuvânt al guvernului.

„Aceasta este diferența între sănătate publică și motivații politice”, explică virologul, subliniind că „singura motivație este de a arăta cât de bine te descurci, și este greșit. De fapt, noi raportăm într-o manieră mai corectă”.

Ce este diferit în  ceea ce privește Belgia?

Oficialii belgieni afirmă că ei numără într-un fel în care nicio altă țară din lume nu o face momentan: numărând decesele din spitale și azile de bătrâni, incluzând însă și decesele despre care se suspectează că au fost cauzate de coronavirus, însă nu confirmate.

Potrivit ultimelor cifre ale oficialilor belgieni, dintre cele 7.703 decese înregistrate în țară din cauza coronavirusului, 53% au avut loc în azile de bătrâni și centre de îngrijire.

În jur de 16% din decesele din azile au fost confirmate ca fiind din cauza coronavirusului. Restul sunt doar suspectate. Asta înseamnă că în jur de 3.500 de decese au fost atribuite COVID-19, fără a fi confirmate.

Cum sunt raportate cazurile?

„Raportarea se bazează pe evaluarea medicului, de regulă luând în considerare dacă în azil este prezent coronavirusul”, explică profesorul Van Gucht.

„De exemplu: dacă ai unul sau două cazuri confirmate, atunci în săptămâna de după vei avea 10 decese cu simptome similare în același centru”, afirmă virologul, precizând că „ele nu sunt testate în laborator dar este rezonabil să se presupună că aceste decese sunt legate de coronavirus”.

Premierul belgian Sophie Wilmès a sugerat recent că autoritățile ar putea raporta mai multe decese atribuite COVID-19 decât numărul real, însă profesorul Van Gucht spune că numărul acestora ar putea fi chiar mai mare, întrucât aceste crede că încă lipsesc câteva cazuri.

Un alt factor care trebuie luat în considerare este că în Belgia mai mulți vârstnici sunt internați în azile de către familie decât în majoritatea țărilor europene. Doar Olanda și Luxemburg au un grad mai mare de ocupare a acestora raportat la populație.

Autoritățile au admis însă că s-au făcut și greșeli la începutul pandemiei: pregătirea insuficientă a lăsat personalul de la centrele de îngrijire fără echipament de protecție ceea ce a permis răspândirea rapidă a virusului, cu efecte devastatoare.

sursa:gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *