Potrivit prefectului de Bihor, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor a luat decizia de a închide toată zona din Vadu Crișului, unde locuiesc 500 de persoane de etnie romă.

În urmă cu o săptămână, o acțiune de testare a țiganilor de la Vadu Crișului a dus la un eșec, oamenii refuzând pe motiv că nu sunt infectați. Apoi, au început petrecerile cu live-uri pe facebook, timp în care romii îl înjurau ca la ușa cortului pe primar.

Apoi, zilele au trecut, și numărul testate și infectate este tot mai mare. Oficialii din județul Bihor spun că la Vadu Crișului, rata de infectare este de 25 la sută, ceea este enorm. ”Avem în mod cert cel puţin 11 persoane Covid pozitive în colonie, din punct de vedere strict matematic, dar estimarea noastră este că gradul de infectare este de circa 25%”, spune prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea.

”După hotărârea Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență s-a întocmit planul de acțiune, iar începând de astăzi, acea colonie de romi care totalizează 470 de persoane este carantinată și va intra în monitorizarea Direcției de Sănătate Publică prin Spitalul Orășenesc Aleșd”, a mai spus prefectul.

Trimisul guvernului în județ, spune că toată zona va fi păzită de jandarmi, astfel încât nimenu nu va mai putea să intre sau să iasă.

”Intrările și ieșirile din comunitate sunt păzite strict de către poliție și jandarmerie, nu se iese nu se intră; se monitorizează din punct de vedere al sănătății continuu starea întregii comunități și se asigură alimentarea cu energie electrică, apă, evacuarea deșeurilor; la un număr de zile, 7-10 zile, cât va dispune și va considera DSP, un număr de persoane vor fi testate pentru a se vedea în ce stadiu este acea comunitate. Dacă vor fi persoane simptomatice vor fi extrase și internate în Spitalul Municipal”, a mai spus prefectul.

sursa:evzilei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *