Au fost eliberați 11.000 de DEȚINUȚI

La începutul carantinei Franța număra 72.600 de deținuți în condițiile în care nu dispune decât de 61.109 locuri în închisori. Rata de ocupare a închisorilor scade sub 100% și există explicații în acest sens…

Ministrul Justiției din Franța, Nicole Belloubet vorbește despre o ”situație fără precedent” care se explică, în parte, prin diminuarea activității penale în timpul carantinei. Pentru suprapopularea penitenciarelor, Franța a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în ianuarie. La finele lui aprilie, Franța mai numără 61.100 de deținuți, cu 11.500 în minus.

Nu au fost eliberați deținuți ce prezintă o amenințare pentru securitatea națională, teroriștii ori cei condamnați pentru violențe conjugale. Au ieșit din închisoare deținuți care mai aveau de executat doar câteva săptămâni din pedeapsă, potrivit RFI.

Testați pozitiv

Măsura de eliberare anticipată, luată pentru a fi evitată o criză sanitară dar și de securitate în închisori, a dat naștere unui val de critici. Potrivit ministrului, patru persoane au fost reîncarcerate pentru că nu au respectat arestul la domiciliu. Nivelul mediu de ocupare, în aceste unități de detenție provizorie, era pe 23 aprilie de 113% comparativ cu 140% la începutul intrării în carantină, pe 16 martie. De atunci, 100 de deținuți și 260 de supraveghetori au fost testați pozitiv, un supraveghetor și un deținut au murit din cauza virusului.

O inegalitate

Ministrul Nicole Belloubet susține că nu este în favoarea unei legi ce ar permite amnistierea. Pe de altă parte, Cécile Marcel, directoarea secției franceze a Observatorului Internațional al Închisorilor a observat o inegalitate între închisori și unitățile de detenție provizorie une se află și deținuți care au de executat pedepse scurte. Doar în regiunea pariziană, la Villepinte spre exemplu, în prezent, rata de ocupare este de 143%.

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *