Judecătoarea Mădălina Afrăsinie, de la Tribunalul București, a luat atitudine împotriva închiderii unor publicații online, în contextul stării de urgență.
„Când politicul închide anumite site-uri, putem spune că democrația a căzut într-un somn lung…iar asta va conduce, inevitabil, la nașterea dictaturii cu față umană”, spune magistrata pe contul său de socializare. Mai multe publicații au fost închise pentru opiniile pe care le-au exprimat fie online, sau chiar în presa scrisă, în ultima perioadă. Sub „acoperișul” dat de legile pe siguranță națională, presei i s-a băgat „pumnul în gură”.
„Coșmarul lui Iohannis”, așa cum este cunoscut jurnalistul sibian Marius Albin Marinescu datorită dezvălurilor pe care le-a făcut de-a lungul anilor despre afacerile imobliare ale familiei Iohannis, contraatacă oficial după ce site-ul său, Justițiarul.ro, a fost închis fără drept de apel și fără să fie înștiințat.
Luju.ro a prezentat, într-un articol, metoda prin care „Coșmarul lui Iohannis” a fost redus la tăcere. Portalul Justițiarul.ro a fost închis de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) la cererea Grupului de Comunicare Strategică, pe motiv că ar fi publicat două articole ce ar fi conținut informații false. Într-o adresa trimisă ANCOM, jurnalistul Marius Albin Marinescu precizează că „era vorba de fapt despre un articol publicat anterior decretului privind instituirea stării de urgență care dă liber la cenzura de stat, deci nu intră sub incidența acestui decret, iar al doilea articol reclamat era un reportaj realizat în SUA, însoțit de comentariul unui român din Franța”. Apărat de avocați, proprietarul Justițiarul.ro acuză faptul că site-ul său a fost închis contrar dispozițiilor art. 30, alin. 1-4 din Constituția României, care stabilesc că nicio publicație nu poate fi suprimată. De asemenea, Marius Albin Marinescu dezvăluie că nu a primit nicio notificare privind eliminarea celor două articole, precizând că în cazul în care i s-ar fi cerut, acestea ar fi fost îndepărtate de pe site. În aceste condiții, Marius Albin Marinescu solicită ANCOM redeschiderea site-ului cu mențiunea că cele două articole din cauza cărora publicația a fost închisă nu vor mai apărea pe site.
Iată adresa jurnalistului Marius Albin Marinescu trimisă ANCOM: „În fapt, subsemnatul am înființat în septembrie 2000 publicația JUSTIȚIARUL, revista de atitudine împotriva corupției și abuzurilor, cu moto-ul ‘Adevărul mai presus de teamă!’, devenită din anul 2006 și publicație online, această a avut scopul de a fi un vehicul de comunicare a unei diversități de opinii despre realitatea istorică și prezența, astfel încât prin dezbatere și schimb de informații să ajungem la o mai bună înțelegere a trecutului și a prezentului nostru. Am considerat că o societate este în mod real democratică doar dacă presă este liberă, este independența, fără ingerințe și presiuni de orice natură, inclusiv politice. Că orice jurnalist, am crezut că prevederile constituționale vor fi respectate și fac trimitere la dispozițiile art. 30 alin. 1-4 din Constituția României”, spune jurnalistul pe pagina sa de socializare.