La fel ca asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand la Saraievo în 1914, moartea lui Kim Jong-un ar putea fi scânteia care să aprindă o conflagrație devastatoare care ar putea cuprinde lumea, scriu cei de la revista americană The National Interest.

Observatorii din Coreea de Nord urmăresc cu atenție informațiile despre știrile potrivit cărora Kim Jong-un ar putea să fi murit sau să fie în „pericol grav”, după o procedură medicală nereușită, iar speculațiile cu privire la aranjamentele succesorale sunt în creștere.

Atenția cea mai mare este îndreptată spre sora lui Kim, Kim Yo-jong, aceasta părând să fie moștenitorul logic aparent.

Kim Yo-jong, sora mai mică a lui Kim Jong-un, a fost cea mai vizibilă prezenţă în apropierea liderului în ultimii doi ani. Oficial, de luna aceasta, este membră supleantă a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc de la Phenian; neoficial, este şefa de cabinet a fratelui său şi controlează poziţiile cheie din partidul unic nord-coreean. Se presupune că are 31 de ani. Ar putea fi principala sursă a puterii în spatele unei conduceri colective, din care să facă parte mai mulţi veterani ai partidului.

Mai mulți specialiști speră într-o tranziție de putere lină. Cu toate acestea, acest rezultat nu este sigur. Este important de analizat cum vor reacționa diversele facțiuni din jurul liderului de la Phenian, care s-ar putea opune vehement eventualei ascensiuni ale surorii acestuia.

În acest caz, Van Jackson, expert în securitate, a sugerat că cel mai rău scenariu, ar fi posibilitatea unei lupte de putere periculoase în Coreea de Nord, care va escalada într-o ciocnire militară între SUA și China, dacă Coreea de Nord ar fi destabilizată.

Jackson observă că perspectiva tulburărilor interne – chiar războiul civil – în Coreea de Nord trebuie să ridice problema securității armelor nucleare din Coreea de Nord. Dacă ordinea civilă se descompune, forțele americane din Coreea de Sud și armata sud-coreeană ar putea fi forțate să intervină la nord de zona demilitarizată pentru a asigura aceste arme. O mai mare apropiere americană ar putea declanșa cu ușurință un răspuns din partea Beijingului, mai spune specialistul.

sursa:gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *